Jayant Chote rijdt al jaren met nummer 24.
Jayant Chote rijdt al jaren met nummer 24.

Racetalent uit De Meern geniet van Spaans avontuur

Sport

DE MEERN > Komende maand wordt motorracer Jayant Chote, afkomstig uit De Meern, 14 jaar maar al jaren mag hij zich meten met de Europese top in zijn leeftijdsklasse. 

Door Roberto Cancian

Als 10-jarig jongetje was hij al tweevoudig Nederlands kampioen Moto Junior Racing en wist hij precies wat hij wilde. ‘Ik wil later net zo goed worden als Bo Bendsneyder en zelfs nog beter,’ zei hij vastberaden.

De afgelopen jaren reisde hij met grote regelmaat naar Italië waar Jayant ook uitkwam in het Italiaans Kampioenschap. ‘Op donderdagmiddag haalde ik mijn zoon van school om koers te zetten richting Italië, de beste leerschool van Europa. Minstens één keer in de maand reden wij die kant op,’ geeft vader Jack Chote aan. 

Inmiddels hebben ze hun horizon verbreed en wordt de rit gemaakt richting Spanje. In het seizoen 2020 ging de coureur, na vier jaar Italië, in ‘Cuna de Campeones’, de strijd aan in het Spaanse kampioenschap. 

‘Ik ben begonnen met motorracen toen ik vijf jaar oud was, binnen een paar jaar was ik op de Minibike tweevoudig Nederlands kampioen.’
Als hij tijdens de tweede race, op het Barcelona Catalunya Circuit, een podiumplek behaalt, is er direct aandacht voor hem.

Zijn motor wordt zonder overleg aangepast naar hoe een Spaanse coureur zou rijden. Het verschil van sturen met wat hij in Italië gewend was, werd per direct omgezet in een jaar van survival voor de jonge en lerende Jayant. ‘Een jaar van zoeken naar zelfvertrouwen, uitproberen van de motor en veel crashes.’ Reden voor zijn vader om goed na te denken. 

Dat deed Jayant Chote zelf ook. De afstellingen aan zijn motor moest overwonnen worden en er moest harder getraind worden om met de Spaanse rijders mee te kunnen rijden. 

Inmiddels heeft hij verschillende podia behaald in het Spaanse kampioenschap. Wat zijn niveau is in vergelijking met Nederlandse coureurs dat wist hij niet goed aangezien hij al drie jaar niet meer gereden had in Nederland. Onlangs deed hij mee in een NK Supermoto raceweekend.
‘Het veld bestond uit coureurs van merendeels 18 jaar en ouder en met Supermotards met 350cc en 450cc.’ Jayant wist zelfs een tweede plek op één van de NK dagen te halen. Dit jaar vervolgde hij het Spaanse avontuur richting de Moto3. Jayant Chote, die al jarenlang met nummer 24 rijdt, stelt zichzelf ieder jaar een doel om naar de snellere machines en kampioenschappen toe te werken. ‘Hierdoor heb ik veel ervaring opgedaan in verschillende raceculturen en de mentaliteit die daarbij komt kijken.’

Als jongetje van vijf jaar was hij met zijn vader op de motorbeurs. Hij raakte verslingerd aan de sport. ‘Dat wilde ik ook.’  Dit seizoen eindigde voor hem op het podium van Circuito de Jerez met slechts 0.038 seconde achter de snelste rijder. Het talent uit De Meern gaat op zoek naar de volgende uitdaging.

Afbeelding
Gemeente Utrecht onderzoekt oprichting van een eigen warmtebedrijf Nieuws
Afbeelding
De Ronde Venen is een nieuwe fietsroute rijker: de Burgemeestersroute Lezersnieuws
Afbeelding
Estafettestaking bereikt midden van het land CNV: Vrijdag acties in Metaal & Techniek regio Utrecht op Lage Weide Ondernemend
Monitoren en bijstellen van het slootwaterpeil
Provincie Utrecht stelt subsidie beschikbaar voor innovatieve ideeën in de landbouw Nieuws
Afbeelding
Explosie vannacht bij een woning aan de Willem Frederik Hermansstraat in Leidsche Rijn Nieuws
Nieuwegracht 201,
Zaterdag 29 juni 2024: Open Tuinendag Utrecht Lezersnieuws
Fort Nieuwersluis sluit tijdelijk voor publiek Nieuws
Mark de Haas (Minkema College), Martijn van der Kroef (Pouw Vervoer) en Tijmen Smit (Kalsbeek College)
Kalsbeek en Minkema gaan voortaan samen met de bus Ondernemend
Afbeelding
Expositie van 564 ansichtkaarten van Harmelen in het Dorpshuis Vrije tijd
Afbeelding
Veroordeling voor jongen uit De Meern, die eigen moeder neerstak met mes Nieuws
Afbeelding
Open Rotaryavond Rotaryclub Maarssen Breukelen Digitaal en divers: symbiose of botsing? Lezersnieuws
Afbeelding
Jongste Olympische sport groots(t) in Utrecht Olympische status in 2028 tekenend voor de ontwikkeling van flag football Sport
Afbeelding
Hulpdienst van WIL in je buurt, mensen samen brengen Gemeente
Afbeelding
Utrecht legaliseert thuiswerken voor sekswerkers Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws