Afbeelding

Gratis cyberscan voor Utrechtse ondernemers

Ondernemend

UTRECHT > Vandaag, op de Dag van de Ondernemer, lanceren gemeente Utrecht en partners Cybernetwerk Utrecht. Dit netwerk biedt tijdelijk alle Utrechtse ondernemers een gratis scan aan om erachter te komen of hun bedrijf voldoende gewapend is tegen cybercriminelen. Met behulp van Cybernetwerk Utrecht willen we de cyberweerbaarheid van ondernemers in Utrecht vergroten. Naast de scan op www.cybernetwerkutrecht.nl willen we dat bereiken door voorlichtingen, trainingen en webinars te organiseren, handelingsperspectieven en preventietips te delen. We hopen dat dit platform uitgroeit tot een plek waar Utrechtse ondernemers tips, informatie en elkaar over digitaal veilig ondernemen vinden.

In 2020 kende Nederland een stijging van de cybercriminaliteit met 127 procent ten opzichte van het voorgaande jaar[1]. Maar niet alleen het aantal incidenten groeit, óók de impact. Tegelijkertijd blijkt dat het midden-en kleinbedrijf veel minder cybersecuritymaatregelen neemt dan grote bedrijven[2]. Ook is er binnen het mkb een groot verschil aan kennis over digitale veiligheid[3]. “Het is actueler dan ooit en daarom meer nodig dan ooit”, zegt burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht. “Ook Utrechtse ondernemers zijn soms slachtoffer van cyberaanvallen. Dat vinden we heel erg. Niet alleen voor de ondernemer zelf, maar ook voor de hele Utrechtse economie en voor onze samenleving. Daarom maakt de gemeente Utrecht een vuist tegen digitale criminaliteit.”

Cybernetwerk Utrecht

Die vuist heeft de vorm aangenomen van het Cybernetwerk Utrecht, waarin onder meer politie, ondernemersverenigingen en cyberexperts hun krachten bundelen om Utrechtse ondernemers te beschermen tegen kwaadwillende cybercriminelen. “Ondernemers hebben vaak heel andere dingen aan hun hoofd dan beveiliging van hun IT-netwerk”, zegt Jan Martijn Broekhof. Hij is bestuurder van ondernemersvereniging VNO-NCW Midden en cybersecurityspecialist bij Guardian360. “Daarom is het goed om hen op de gevaren te wijzen en te helpen bij het opzetten van de juiste verdedigingslinies.”

Cybernetwerk Utrecht is opgezet in samenwerking met VNO-NCW Midden, Hogeschool Utrecht, ROC Midden Nederland, Kamer van Koophandel, Politie, Guardian360, Cyberblast en Cybernetwerk Drechtsteden.

Officiële aftrap

De officiële aftrap van het Cybernetwerk Utrecht is op 19 november 2021, de Dag van de Ondernemer. Vandaag wordt de eerste scan uitgevoerd bij ondernemer Bas Verweij van DAAR Utrecht. Een student ICT & Security van het ROC Midden Nederland voert de scan uit onder begeleiding van Jorge Liauw-A-Joe. Hij is docent aan de opleiding en oprichter van Blast Cybersecurity Consulting, dat al meer dan vijftien jaar bedrijven ondersteunt op het gebied van veiligheid. “De samenwerking met studenten biedt aan twee kanten kansen. Studenten doen ervaring op bij echte bedrijven, en de ondernemers krijgen kosteloos een complete Cybersecurity Scan.” Ondernemers kunnen zich tot 20 december aanmelden voor de scan, er is een beperkt aantal plekken beschikbaar.

Afbeelding
Jongeren nemen Podium Hoge Woerd over Nieuws
default
A12 Galecopperbrug bij Utrecht richting Arnhem in april 2024 drie dagen overdag dicht, omleiding ook via Zuilense Ring Nieuws
Afbeelding
Opening nieuwe locatie ZilverFitness in De Meern, 55 plussers sterker door ZilverFitness met vaste coach Ondernemend
Het Gebouw, tegenover Madridstraat in LRC
Utrecht wijst 36 jonge monumenten aan, ook in Leidsche Rijn Nieuws
Afbeelding
Gratis huiswerkbegeleiding in buurtcentrum De Pijler Vrije tijd
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
Bouw van de Centraalbrug in Woerden begint volgende week Nieuws
Afbeelding
Dagtafeltennistoernooi Fletio in jubileumjaar Sport
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
Kindermuziekweek concert Vrije tijd
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
participatiebijeenkomst aangaande het nieuwe hospice
Omwonenden Mantelmeeuw-nieuwbouw denken mee Nieuws
Afbeelding
Ruim voldoende voor het OV in de provincie Utrecht Nieuws
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten Brengt Inspirerend Optreden in Tivoli Vredenburg: "Doe Normaal!" Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws