Afbeelding

Woerden wil complexen studio’s bouwen met huren tot € 850 per maand, College werkt aan betaalbaar wonen

Nieuws

WOERDEN > Het Woerdense college wil komende jaren in een aantal complexen studio’s bouwen met huren tot € 850 per maand. Deze zijn bedoeld voor mensen met een inkomen dat net te hoog is voor sociale huur, maar te laag om een woning te kunnen kopen. Zij vallen nu vaak buiten de boot. Op deze manier wil de gemeente starters, maar ook andere (spoed)zoekers aan een goedkope woning helpen. Hoeveel van deze studio’s er komen, hangt af van de behoefte. Daarnaast blijft de gemeente inzetten op middenhuur en betaalbare koop. Dit stelt het college voor aan de gemeenteraad, die zich hier binnenkort over buigt.

Of het nu gaat om koop of huur, het vinden van een nieuwe woning is ook in Woerden extreem lastig. Doordat de koopprijzen zo hard stijgen, is goedkope koop (tot € 225.000, prijspeil 2021) niet meer betaalbaar voor mensen met lagere inkomens. In 2019 zijn in de Woonvisie afspraken gemaakt over wat er waar gebouwd kan worden, maar inmiddels is de druk op de woningmarkt nog verder opgelopen. Reden voor gemeenteraad en college om aanvullende afspraken te maken. De gemeenteraad zou graag zien dat 15% van de nieuwbouw uit goedkope koopwoningen bestaat, maar het college vindt dat niet realistisch. Zulke bouwplannen zijn in de huidige markt niet meer rendabel. Of de woningen worden zo klein, dat hier in een slechtere markt nauwelijks vraag naar is. Alleen huurwoningen zijn nog betaalbaar te houden, daarom legt het college daar de nadruk op.

Helft van alle nieuwbouwwoningen ’goedkoop’ of ‘betaalbaar’

Het college wil vasthouden aan de bestaande afspraak dat van alle nieuwbouwwoningen 20% sociale woningbouw is, 10% middenhuur (€ 750 - € 1.000) en 20% betaalbare koop (tot € 325.000, prijspeil 2021). Voor de Woonvisie Middelland-Noord wil het college het huidige percentage van 15% middenhuur/goedkope koop ook vervangen door 10% middenhuur en 20% goedkope/betaalbare koop. 50% van alle nieuwe woningen valt dan in de categorie goedkoop of betaalbaar. Daarmee voldoet Woerden aan de voorwaarde die was gesteld bij de € 7,1 miljoen subsidie uit de Woningbouwimpuls voor versnelling van de woningbouw in Nieuw-Middelland, Snellerpoort en het Stationsgebied.

Andere belangrijke afspraken

Om speculatie te voorkomen, geldt in gemeente Woerden een zelfbewoningsplicht voor nieuwbouwwoningen op gemeentegrond. Zo mogelijk wordt deze afspraak ook gemaakt met ontwikkelaars van nieuwbouwwoningen op particuliere grond. Verder dringt de gemeente erop aan dat er plaatselijk wordt geadverteerd, zodat de woningen als eerste bij Woerdenaren onder de aandacht komen. Dit heeft echter maar beperkt effect, omdat internet bij de verkoop van woningen niet meer is weg te denken. Als het gaat om nieuwbouw van sociale huur en middenhuur, krijgen inwoners uit de gemeente Woerden voorrang daar waar dat mogelijk is.

Wat is er afgelopen jaren bereikt?

Wethouder Tymon de Weger (wonen): “Nieuwe woningen bouwen kost tijd. Maar er is afgelopen vier jaar enorm veel bereikt. Zo halen we het streefaantal van gemiddeld 300 nieuwe woningen per jaar, terwijl dat eerst 200 was. In 2021/2022 start de bouw van maar liefst 470 woningen in verschillende nieuwbouwprojecten zoals De Houttuin, Witt, De Pionier en de Molenhoek. 85% van deze woningen valt in de categorie goedkoop of betaalbaar. Verder is het aantal woningen dat we kunnen bouwen verdubbeld: stonden er in 2016 nog 2500 nieuwe woningen in de planning, nu zijn dat er 5.000. We hebben dus grote stappen gezet om de woningnood aan te pakken, Komende tijd wordt dat zichtbaar door de bouw van juist ook die goedkopere woningen.”

default
A12 Galecopperbrug bij Utrecht richting Arnhem in april 2024 drie dagen overdag dicht, omleiding ook via Zuilense Ring Nieuws
Het Gebouw, tegenover Madridstraat in LRC
Utrecht wijst 36 jonge monumenten aan, ook in Leidsche Rijn Nieuws
Afbeelding
Gratis huiswerkbegeleiding in buurtcentrum De Pijler Vrije tijd
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
Bouw van de Centraalbrug in Woerden begint volgende week Nieuws
Afbeelding
Dagtafeltennistoernooi Fletio in jubileumjaar Sport
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
Kindermuziekweek concert Vrije tijd
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
participatiebijeenkomst aangaande het nieuwe hospice
Omwonenden Mantelmeeuw-nieuwbouw denken mee Nieuws
Afbeelding
Ruim voldoende voor het OV in de provincie Utrecht Nieuws
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten Brengt Inspirerend Optreden in Tivoli Vredenburg: "Doe Normaal!" Nieuws
Afbeelding
Lezing over de Utrechtse sportgeschiedenis in Vleuten, De Meern en Leidsche Rijn Vrije tijd
Afbeelding
Koningsdag vier je in Leidsche Rijn Centrum! Ondernemend