Afbeelding
Lucy Nieuwdorp

Vanaf 2022 rookvrije bushaltes in Utrecht en Nieuwegein

Nieuws

UTRECHT > Met ingang van 1 januari 2022 zijn de bushaltes in de gemeente Utrecht en Nieuwegein rookvrij. Daarmee willen beide gemeenten samen met vervoerder U-OV (Qbuzz) bijdragen aan een rookvrije generatie. Kinderen en ook degenen die niet in de tabaksrook willen of kunnen staan, kunnen zo ongehinderd met het openbaar vervoer reizen.

Honderden bushaltes

In Utrecht zijn er 701 bushaltes waarvoor een rookvrije zone gaat gelden, in Nieuwegein betreft het ongeveer 130 bushaltes. Met het rookvrij maken van de bushaltes loopt de gemeente Utrecht vooruit op de eigen planning. De komende weken worden in de informatieborden in de bushaltes posters opgehangen. In de bussen zelf komt voorlichting voor de passagiers.


De Utrechtse wethouder Volksgezondheid Eelco Eerenberg: “Het moet normaal worden dat plekken waar kinderen komen rookvrij zijn. Maar ook daar waar mensen in het dagelijks leven soms even moeten wachten, zoals bij bushaltes. We monitoren of het afkondigen en communiceren van rookvrije zones voldoende is voor gedragsverandering of dat er in de toekomst aanvullende acties nodig zijn.”

Comfortabele reis voor iedereen

Ook in Nieuwegein worden de komende weken de eerste stickers in de bushokjes geplaatst. In januari volgen de stoeptegels van de Rookvrije Generatie. Roken is vanaf dan niet langer gewenst bij de bushaltes. Ellie Eggengoor, wethouder Mobiliteit in Nieuwegein: “Weer een mooie stap in ons streven naar een rookvrije generatie. Heel fijn dat we in samenwerking met U-OV ervoor gaan zorgen, dat ook op de bushaltes niet meer wordt gerookt.”

Eerder dit jaar startte de provincie Utrecht samen met U-OV al met het rookvrij maken van de tramhaltes in Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein. Bij alle tramhaltes hangen nu posters van de Rookvrije Generatie, waarop staat aangegeven dat roken hier niet gewenst is. Sandra Ikking,  Operationeel Directeur U-OV: “Wij dragen met het bus- en tramvervoer in de regio Utrecht graag bij aan een fijne en comfortabele reis voor iedereen. Rookvrije bus- en tramhaltes zijn een belangrijke stap op de weg naar een rookvrije generatie. Zo dragen wij ons steentje bij om iedereen, maar zeker ook onze jongste generatie, zorgeloos en plezierig te laten reizen met het openbaar vervoer. En blijft reizen met het OV een fijne ervaring vanaf de halte.”

Meer informatie

Het rookvrij maken van (semi-)openbare plekken is iets wat de gemeente Utrecht en de gemeente Nieuwegein zich beide hard voor maken. Bekijk hier wat de gemeente Utrecht en hier wat de gemeente Nieuwegein al heeft gedaan en nog gaat doen.


Rookvrije Generatie

Roken is de belangrijkste vermijdbare oorzaak van ziekte en overlijden. Gezondheidsfondsen voor Rookvrij zetten zich samen met honderden partijen, waaronder vele gemeenten, in Nederland in om opgroeiende kinderen te beschermen. Samen werken zij aan het realiseren van een Rookvrije Generatie in 2040. Utrecht is iets ambitieuzer en streeft naar 2035.

Afbeelding
Jongeren nemen Podium Hoge Woerd over Nieuws
default
A12 Galecopperbrug bij Utrecht richting Arnhem in april 2024 drie dagen overdag dicht, omleiding ook via Zuilense Ring Nieuws
Afbeelding
Opening nieuwe locatie ZilverFitness in De Meern, 55 plussers sterker door ZilverFitness met vaste coach Ondernemend
Het Gebouw, tegenover Madridstraat in LRC
Utrecht wijst 36 jonge monumenten aan, ook in Leidsche Rijn Nieuws
Afbeelding
Gratis huiswerkbegeleiding in buurtcentrum De Pijler Vrije tijd
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
Bouw van de Centraalbrug in Woerden begint volgende week Nieuws
Afbeelding
Dagtafeltennistoernooi Fletio in jubileumjaar Sport
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
Kindermuziekweek concert Vrije tijd
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
participatiebijeenkomst aangaande het nieuwe hospice
Omwonenden Mantelmeeuw-nieuwbouw denken mee Nieuws
Afbeelding
Ruim voldoende voor het OV in de provincie Utrecht Nieuws
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten Brengt Inspirerend Optreden in Tivoli Vredenburg: "Doe Normaal!" Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws