Afbeelding

Leergeld Utrecht wint de Utrechtse Vrijwilligerstrofee 2021

Nieuws

UTRECHT > De winnaars van de Utrechtse Vrijwilligerstrofee 2021 zijn op de Nationale Dag van de Vrijwilliger bekend gemaakt. De eerste prijs ging naar Leergeld Utrecht, de tweede prijs naar De Derde Helft- Hercules en de derde prijs naar Wijkmoeders Overvecht. Utrechtse Vrijwilliger van het jaar is geworden Bianca Botter (Bij Bosshardt- Leger des Heils).

Tijdens de special ‘Utrecht bedankt vrijwilligers!’ op RTV Utrecht werden de winnaars van deze gemeentelijke prijs op locatie verrast. Presentatoren Jet Verheijen, Rob Koops en enkele juryleden gingen bij de winnaars langs om de prijzen te overhandigen.

In de categorie ‘Organisaties en initiatieven’ won Leergeld Utrecht de eerste prijs (€2500,-). ?Stichting Leergeld Utrecht wil alle kinderen in de stad laten deelnemen aan school-, sport- en cultuuractiviteiten. Om financiële redenen is dat niet altijd vanzelfsprekend. Eén op de acht kinderen in Utrecht groeit op in armoede, waardoor kinderen vaak aan de zijlijn staan. Dat moet anders! Sinds de coronaperiode ondersteunt Leergeld Utrecht ruim 1300 leerlingen met laptops. Vooral tijdens de lockdown en het thuisonderwijs was dit van grote waarde. ”Dit deden ze vooral door de tomeloze inzet van de vrijwilligers. Zonder deze hulp liepen deze kinderen zeker achterstand op met schoolwerk.”

De jury zei hierover: “Stichting Leergeld Utrecht maakt waanzinnig veel impact voor kinderen voor heel de stad een leven lang. En bereikt niet alleen het kind, maar ook de directe omgeving. Ze komen bij de mensen thuis en zien zo veel van de thuissituatie. Leergeld Utrecht biedt kansen aan kinderen die anders aan de zijlijn staan. Ook de mensen die er werken krijgen een kans terug te keren in het werkproces.”

 

Leergeld Utrecht wil nu de stap maken naar het verduurzamen van de organisatie, hopelijk kan deze bijdrage daarbij helpen!

De tweede prijs ging naar De Derde Helft- Hercules (€1500,-). 

Daarover zei de jury: “De Derde Helft bereikt eenzame ouderen en doorbreekt daarmee een sociaal isolement. Samenkomen is het belangrijkste en leeftijd is geen direct criterium meer. Daarmee bereikt De Derde Helft elke vrijdag tot zo’n 70 buurtbewoners. Daarnaast gaat het initiatief ook leegstand tegen.” Ook voorzitter Fons Visser kreeg een pluim. “Wat een bevlogen initiatiefnemer. Hij ziet overal kansen en mogelijkheden en maakt dingen eenvoudig waardoor het lukt. Chapeau!”

Derde prijswinnaars (€1000,-) waren Wijkmoeders Overvecht.

De jury: “Een goed voorbeeld van ‘voor Overvechters door Overvechters’. 

Wijkmoeders Overvecht helpt Overvechters bij een breed pallet aan activiteiten zoals: doktersbezoeken, belastingaangifte doen, het leren van de Nederlandse taal en het ondersteunen van nieuwkomers bij het integreren. En alles op vrijwillige basis, zonder ondersteuning van andere organisaties.”

Dank voor jullie impact en blijf zo doorgaan!

De overige genomineerde organisaties waren dit jaar: Villa Vrede, Kamers met Aandacht en BuurtBuik Utrecht. Zij ontvingen een eervolle vermelding.

 

Vrijwilliger van het jaar: Bianca Botter

Uit de drie genomineerde vrijwilligers koos de jury Bianca Botter als winnaar (€500,-). Bianca is vrijwilliger bij buurthuiskamer ‘Bij Bosshardt - Leger Des Heils’ in Zuilen. Zij is het zonnetje in huis. Al zes jaar lang zet zij zich vier a vijf dagen per week in met hart en ziel als manusje van alles. Zo weet ze verschillende duurzame samenwerkingen tot stand te brengen met voedselbanken, lokale supermarkten en ondernemers waardoor veel mensen uit de wijk Zuilen voorzien worden van maaltijden en producten. Mensen voelen zich écht gezien. Op deze manier draagt Bianca bij aan thema’s als eenzaamheidsbestrijding, sociale cohesie, armoedebestrijding en voedselverspilling.

De jury zei over Bianca: “Bianca is als vrijwilliger in het buurthuis begonnen met de bingo en is nu 5 dagen per week aan het werk. Bianca zorgt écht voor alles: de lunch, een goede sfeer, alles wat maar nodig is. Er zijn geen grenzen aan de hoeveelheid tijd die ze er in steekt. Ze beperkt zich niet tot activiteiten binnen de grenzen van de muren van Bij Bosshardt, maar zoekt de mensen ook thuis en in het ziekenhuis op. Niemand wordt vergeten. Een grenzeloze inzet van een geweldige Utrechter. Echt een vrijwilliger waar je op kunt rekenen!”

De overige genomineerde vrijwilligers waren Fatima Yaakoub (Hart Voor ONS Allemaal) en meneer Zarraa (OBS de Cirkel). Ook zij ontvingen een eervolle vermelding.

?Nieuwe categorie MVO

In samenwerking met de Utrechtse Uitdaging en NL Cares werd ook een prijs uitgereikt aan het Utrechtse bedrijf ICM opleidingen & trainingen in het kader van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Lees alles over de Utrechtse Vrijwilligerstrofee op www.vcutrecht.nl/vrijwilligerstrofee.   


Het Gebouw, tegenover Madridstraat in LRC
Utrecht wijst 36 jonge monumenten aan, ook in Leidsche Rijn Nieuws
Afbeelding
Gratis huiswerkbegeleiding in buurtcentrum De Pijler Vrije tijd
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
Bouw van de Centraalbrug in Woerden begint volgende week Nieuws
Afbeelding
Dagtafeltennistoernooi Fletio in jubileumjaar Sport
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
Kindermuziekweek concert Vrije tijd
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
participatiebijeenkomst aangaande het nieuwe hospice
Omwonenden Mantelmeeuw-nieuwbouw denken mee Nieuws
Afbeelding
Ruim voldoende voor het OV in de provincie Utrecht Nieuws
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten Brengt Inspirerend Optreden in Tivoli Vredenburg: "Doe Normaal!" Nieuws
Afbeelding
Lezing over de Utrechtse sportgeschiedenis in Vleuten, De Meern en Leidsche Rijn Vrije tijd
Afbeelding
Koningsdag vier je in Leidsche Rijn Centrum! Ondernemend
Afbeelding
Resto VanHarte kookt voor de buurt én voor gemeenteraadsleden in het bedrijfsrestaurant Woonin Lezersnieuws