Afbeelding
Owner

Start renovatie Hof van Monaco, straks cultuurhuis voor de wijk

Nieuws

LEIDSCHE RIJN > Al ruim tien jaar maakt kunstwerkplaats De Vrijstaat met succes gebruik van de monumentale boerderij aan de Hof van Monaco 3. Het pand is inmiddels toe aan vernieuwing. De gemeente heeft aannemersbedrijf Jurriëns de opdracht gegeven het pand te renoveren en te verduurzamen.

Want de gemeente vindt het belangrijk dat de boerderij nog lang gebruikt kan worden als cultuurhuis waar kinderen, jongeren en kunstenaars elkaar kunnen ontmoeten en inspireren. De werkzaamheden zijn deze maand begonnen en duren ongeveer 10 maanden.

. Het rijksmonument Hof van Monaco 3 bestaat uit een boerderij, een hooiberg en een wagenschuur. Na de renovatie is het een echt cultuurhuis in de wijk. Voor Utrecht een belangrijke aanvulling op het culturele hart van Leidsche Rijn Centrum en op de ontwikkelingen van het naastgelegen culturele Berlijnplein.

“Een tijdje geleden hebben wij architect Verlaan & Bouwstra geselecteerd om het ontwerp te maken. Het ontwerp kwam tot stand door verschillende inspiratiesessies met de architect, de gemeente, technisch adviseurs en gebruikers van De Vrijstaat

Via een aanbesteding selecteerde de gemeente aannemersbedrijf Jurriëns. Dit bedrijf heeft de nodige ervaring met het renoveren van (rijks)monumenten, cultureel erfgoed en gebouwen met historische waarde.

De meeste renovatiewerkzaamheden vinden plaats in de boerderij. Zo wordt de stal opnieuw ingericht. ‘We gaan het dak en de vloer isoleren. Zo verduurzamen we het pand en houden het energieverbruik zo laag mogelijk. Uiteraard is er door architectenbureau Verlaan & Bouwstra in het ontwerp rekening gehouden met de erfgoedwaarden van het rijksmonument De werkzaamheden zijn voornamelijk binnen. Wel zullen er meer logistieke bewegingen zijn van vrachtverkeer. Tijdens de werkzaamheden is de boerderij niet toegankelijk voor bezoekers. Maar de Vrijstaat gaat gewoon door met al haar activiteiten! De Vrijstaat is tijdelijk verhuisd naar het zomerhuis (hetzelfde terrein tegenover de boerderij) én heeft ook onder de bogen werkruimtes, adres: Hof van Monaco 8. U kunt alle activiteiten terugvinden op www.devrijstaat.nl

Het Gebouw, tegenover Madridstraat in LRC
Utrecht wijst 36 jonge monumenten aan, ook in Leidsche Rijn Nieuws
Afbeelding
Gratis huiswerkbegeleiding in buurtcentrum De Pijler Vrije tijd
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
Bouw van de Centraalbrug in Woerden begint volgende week Nieuws
Afbeelding
Dagtafeltennistoernooi Fletio in jubileumjaar Sport
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
Kindermuziekweek concert Vrije tijd
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
participatiebijeenkomst aangaande het nieuwe hospice
Omwonenden Mantelmeeuw-nieuwbouw denken mee Nieuws
Afbeelding
Ruim voldoende voor het OV in de provincie Utrecht Nieuws
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten Brengt Inspirerend Optreden in Tivoli Vredenburg: "Doe Normaal!" Nieuws
Afbeelding
Lezing over de Utrechtse sportgeschiedenis in Vleuten, De Meern en Leidsche Rijn Vrije tijd
Afbeelding
Koningsdag vier je in Leidsche Rijn Centrum! Ondernemend
Afbeelding
Resto VanHarte kookt voor de buurt én voor gemeenteraadsleden in het bedrijfsrestaurant Woonin Lezersnieuws