Afbeelding

Zorgen om verkeer bij nieuwe wijk Zuilense Vecht tussen Maarssen en Utrecht

Nieuws

MAARSSEN > Veel complimenten voor het plan Zuilense Vecht, maar ook zorgen over de verkeersafwikkeling van de nieuwe woonwijk tussen Maarssen en Utrecht.

De politiek gaf in de commissiebehandeling een ferme duim omhoog voor de nieuwe wijk vol sport, recreatie, ontmoeting, bewegen en woningen tussen Maarssen en Utrecht en dat ook nog duurzaam. Zo zou er een soort warmtenet voor woningen kunnen komen met de energie van het water uit het naastgelegen Amsterdam-Rijnkanaal. ‘Dat kan een voorbeeld zijn voor andere wijken,’ zo bevestigde projectwethouder Veneklaas.

Maar het gebruik van thermische energie uit oppervlaktewater moet nog wel worden uitgewerkt. Om zo klimaatadaptief mogelijk te zijn, wordt onder andere voldoende waterberging gerealiseerd, zodat het water bij overmatige regenbuien opgevangen kan worden. Dit gebeurt zowel in open water als in het park waar het water goed kan infiltreren in de bodem. Het open water zorgt met de vele bomen bovendien voor een afname van de hittestress.

Naast alle pluspunten, zoals de samenwerking met de stad Utrecht, waren er toch wat kritische kanttekeningen bij het tempo en de hoeveelheid woningen. Pas in 2025 is alles klaar en dat zou best sneller mogen volgens veel fracties in de raad. Maar de complexe invulling en duurzaamheid, zoals stikstof-arm bouwen, zorgen voor een lager tempo dan bij een gewone nieuwbouwwijk. In Zuilense Vecht aan de Maarssense kant worden zo’n 138 woningen gebouwd met 30% sociaal, 14% middeldure koopwoningen en 56% vrije sector woningen. En daar zijn ook allemaal parkeerplaatsen voor nodig om parkeeroverlast in het naastgelegen Op Buuren te voorkomen en die plekken nemen ook ruimte in.

Verder waren zorgen over de afwikkelingen van het verkeer en de drukte op de Sportparkweg, waar de 50 kilometer per uur in stand blijft omdat het een gebiedsontsluitingsweg is. Een aantal fracties ziet liever 30 kilometer per uur op de korte weg tussen de Straatweg en Sweserengseweg. Gezien de groei van het autoverkeer wil Streekbelangen ook aandacht voor de kruising met de Straatweg en Lokaal Liberaal maakt zich zorgen over de rotonde bij de Sweserengseweg aan de andere kant richting de Zuilense Ring. Het college moet nog met een verkeersplan komen over de afwikkeling en de gevolgen voor de omgeving door de nieuwe woonwijk aan de rand van Maarssen.
Meer weten over dit project, kijk dan op www.zuilensevecht.nl.

Afbeelding
Start werkzaamheden met gedeeltelijke afsluiting Oostkanaaldijk Loenen Nigtevecht Nieuws
Restaurant de Meander, Zorggroep de Vechtstreek
Alzheimercafé Breukelen-Loenen over praktische adviezen over ergotherapie, voor mensen met dementie. Lezersnieuws
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
NK Tegelwippen: tegeltaxi haalt tegels en zand gratis op in Stichtse Vecht Gemeente
Noordse woelmuis
Nieuw leefgebied voor noordse woelmuis in Tienhoven Nieuws
GD2 HV Nijenrodes kampioen!
Kampioenen bij handballers HV Nijenrodes Sport
Afbeelding
Bijeenkomst Meet je Waterkwaliteit in Maarssenbroek Gemeente
Afbeelding
Onzekerheid over afsluiting Oostkanaaldijk, gesprekken Rijkswaterstaat, waternet en gemeente lopen nog Nieuws
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
Afbeelding
Wijdemeren mogelijk opgedeeld in stukjes Nieuws
Afbeelding
Musical Ruth in De Ark Vrije tijd
Afbeelding
Drie jeugdspelers van FC Breukelen uitgenodigd voor RTO stage bij FC Utrecht Sport
Afbeelding
Ruim voldoende voor het OV in de provincie Utrecht Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws