Afbeelding

Bezuinigingen op Welzijn nu helemaal rond

Nieuws

STICHTSE VECHT > Het was de afgelopen tijd een forse splijtzwam in de coalitie, maar nu zijn de bezuinigingen op Welzijn een hamerstuk.

Er stond een fors bedrag ingepland van 20% en dat zou ruim zes ton zijn. De gevolgen waren groot, zoals sluiting van de vestigingen van de bibliotheken. Het idee was dat de organisaties, zoals de bibliotheek, Kwadraad, Handjehelpen, Welzijn Stichtse Vecht, Leef en het jongerenwerk van Jeugd-Punt zelf met een plan zouden komen voor meer samenwerking en efficiency, gezien de overlappingen maar dat werkte niet. Er was forse kritiek op wethouder Veneklaas voor het niet tijdig halen van de doelstellingen van de bezuinigingen, maar na diverse gesprekken is een groot deel van de bezuiniging nu teruggedraaid en kreeg de wethouder zelfs complimenten van de VVD over haar aanpak van de lastige ombuigingen. 

Uiteindelijk heeft het college zelf de knopen maar doorgehakt en de bezuinigingen opgelegd. Voor veel fracties bleef het moeilijk verteerbaar dat juist in deze coronatijd er fors moet worden ingeleverd, want ook de uiteindelijke korting van 5%, met 165.000 euro, heeft gevolgen. De oplossing is structureel volgens CDA-wethouder Veneklaas, maar de ontwikkelingen in welzijnsland blijven zorgelijk, ook door de geringe bijdrage vanuit het Rijk. Voor vrijwel alle fracties is het nu een hamerstuk, alleen Samen Stichtse Vecht wil nog proberen een inflatiecorrectie structureel aan te laten brengen en het Vechtse Verbond wil nog naar alternatieven kijken. 

In het uiteindelijke voorstel is de pijn als volgt verdeeld. Er komt geen bezuiniging voor de bibliotheek. Leren lezen, schrijven en met de computer omgaan zijn immers basisvoorwaarden om zelfstandig mee te kunnen doen aan de samenleving en gelijke kansen voor iedereen te bevorderen. Er komt een bezuiniging van 30.000 euro bij Jeugd-Punt, waardoor de subsidie voor de sportcombinatiefunctionaris vervalt. Gezien de stevige jeugdproblematiek kort het college niet op het jeugd- en jongerenwerk. Er komt een bezuiniging van 87.150 euro voor Welzijn Stichtse Vecht. Daardoor is er minder inzet op inwoners in minder kwetsbare situaties, die zelf ontmoetingen kunnen organiseren . Ook beëindigen ze de subsidie voor de maatschappelijke stages en de Beursvloer. Er komt een bezuiniging van 47.850 euro bij Kwadraad maatschappelijk werk. Er komt geen bezuiniging voor Handjehelpen. Zij bieden preventieve hulp aan mensen met een (zware) beperking in de meest kwetsbare situaties, om zwaardere hulp te voorkomen.

Afbeelding
Trots op DigiD-certificaat, Zelf aan de slag met DigiD, het kan in de Bibliotheek Nieuws
Afbeelding
Start werkzaamheden met gedeeltelijke afsluiting Oostkanaaldijk Loenen Nigtevecht Nieuws
Restaurant de Meander, Zorggroep de Vechtstreek
Alzheimercafé Breukelen-Loenen over praktische adviezen over ergotherapie, voor mensen met dementie. Lezersnieuws
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
NK Tegelwippen: tegeltaxi haalt tegels en zand gratis op in Stichtse Vecht Gemeente
Noordse woelmuis
Nieuw leefgebied voor noordse woelmuis in Tienhoven Nieuws
GD2 HV Nijenrodes kampioen!
Kampioenen bij handballers HV Nijenrodes Sport
Afbeelding
Bijeenkomst Meet je Waterkwaliteit in Maarssenbroek Gemeente
Afbeelding
Onzekerheid over afsluiting Oostkanaaldijk, gesprekken Rijkswaterstaat, waternet en gemeente lopen nog Nieuws
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
Afbeelding
Wijdemeren mogelijk opgedeeld in stukjes Nieuws
Afbeelding
Musical Ruth in De Ark Vrije tijd
Afbeelding
Drie jeugdspelers van FC Breukelen uitgenodigd voor RTO stage bij FC Utrecht Sport

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws