Dossiers nu klaar
Dossiers nu klaar

Stichtse Vecht pakt illegale verhuur aan, 49 panden in Maarssenbroek op de korrel

Nieuws

STICHTSE VECHT > De gemeente heeft fors ingegrepen bij de illegale verhuur en overlast bij woningen, vooral in Maarssenbroek. 

“De illegale verhuur van woningen in o.m. Maarssenbroek, met alle overlast die dit in veel situaties voor omwonenden oplevert, moet stoppen. Vandaag voor tientallen panden de eigenaren de wacht aangezegd’, zo laat burgemeester Reinders weten. De gemeente heeft de laatste maanden flink aan de dossiers gewerkt. “Wij hebben inmiddels een lijst met 49 panden in de gemeente, waar (mogelijk) illegale verhuur plaatsvindt. De betrokken eigenaren van deze panden kunnen dus rekenen op aanschrijvingen en bezoek van handhavers en politie. 14 panden zijn inmiddels grondig beoordeeld en ook bezocht en de eigenaren van de overige 35 panden hebben een brief ontvangen dat zij bij ons op de lijst staan en nader onderzoek plaatsvindt. Er is extra capaciteit ingehuurd om deze overige panden ook onder de loep te nemen. Inspecties richten zich niet alleen op illegale verhuur maar zijn ook uitgebreid naar (brand)veiligheid’, aldus de burgemeester. ‘Voor 10 panden loopt inmiddels een handhavingsprocedure, waarbij in 1 geval een last onder dwangsom is opgelegd. Daarnaast werken we ook aan de inzet van een breder juridisch instrumentarium om de verhuur aan te pakken. Hiertoe werken we onder meer samen met andere gemeenten met vergelijkbare problematiek. Wij begrijpen het ongeduld van de bewoners, zoals verwoord in hun brief aan college en raad. Veel werk achter de schermen is voor bewoners niet zichtbaar en de juridische procedures zijn helaas ingewikkeld en tijdrovend. Daarom ook de extra capaciteit die we voor de aanpak van dit probleem inzetten en de instelling van een gemeentelijke taskforce samen met andere partners, zoals politie. Daarmee zijn in de taskforce alle benodigde disciplines vertegenwoordigd. 

De gemeente richt nu voor inwoners een centraal meldpunt in om meldingen over illegale verhuur en ervaren overlast snel en eenvoudig naar de taskforce te kunnen geleiden. Nieuwe meldingen over illegale verhuur worden binnen 72 uur opgepakt. Bewoners of een bewonersvertegenwoordiging willen we nadrukkelijk ook bij deze taskforce betrekken. ‘Ook gaan we in onze communicatie meer inzetten op de weerbaarheid van wijken en buurten als het gaat om het tijdig signaleren van illegale verhuur, het melden van overlast en het eventueel samen met de gemeente zetten van juridische vervolgstappen’, zo is de o[oproep van de burgemeester. ‘Hiertoe zullen we later dit jaar ook één of meerdere informatiebijeenkomsten en/of webinars organiseren. Woensdag 14 juli hebben wij een tweede overleg gevoerd met een groep betrokken bewoners, waarbij hun brief aan de orde is geweest. Wij hebben de voortgang besproken en de uitnodiging gedaan om vertegenwoordigers uit de groep deel te laten nemen aan de taskforce. Het is onze bedoeling hiermee nog meer gebruik te maken van de kennis en ervaringen van de bewoners en eventueel juridische acties af te stemmen. Afgesproken is om na de zomer weer met elkaar te overleggen.’

Afbeelding
Start werkzaamheden met gedeeltelijke afsluiting Oostkanaaldijk Loenen Nigtevecht Nieuws
Restaurant de Meander, Zorggroep de Vechtstreek
Alzheimercafé Breukelen-Loenen over praktische adviezen over ergotherapie, voor mensen met dementie. Lezersnieuws
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
NK Tegelwippen: tegeltaxi haalt tegels en zand gratis op in Stichtse Vecht Gemeente
Noordse woelmuis
Nieuw leefgebied voor noordse woelmuis in Tienhoven Nieuws
GD2 HV Nijenrodes kampioen!
Kampioenen bij handballers HV Nijenrodes Sport
Afbeelding
Bijeenkomst Meet je Waterkwaliteit in Maarssenbroek Gemeente
Afbeelding
Onzekerheid over afsluiting Oostkanaaldijk, gesprekken Rijkswaterstaat, waternet en gemeente lopen nog Nieuws
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
Afbeelding
Wijdemeren mogelijk opgedeeld in stukjes Nieuws
Afbeelding
Musical Ruth in De Ark Vrije tijd
Afbeelding
Drie jeugdspelers van FC Breukelen uitgenodigd voor RTO stage bij FC Utrecht Sport
Afbeelding
Ruim voldoende voor het OV in de provincie Utrecht Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws