Afbeelding

Beschilderde groepsschuilplaats brengt waterlinie tot leven

Nieuws

REGIO > Gedeputeerde Rob van Muilekom, Jelka Both, hoofd Staatsbosbeheer en Cor Jansen, directeur Utrecht Marketing onthulden deze week een beschildering van de Verfdokter op een  groepsschuilplaats van de Hollandse Waterlinies in Noorderpark Ruigenhoek.

Cor Jansen (directeur Utrecht Marketing), Rob van Muilekom (gedeputeerde provincie Utrecht) , Jelka Both (hoofd Staatsbosbeheer Utrecht) en Bea de Buisonjé (bestuurder Waterschap AGV).

De beschildering verbeeldt hoe soldaten de schuilplaats gebruikten tijdens oorlogsdreiging. Rob van Muilekom: ”De beschildering is fantastisch om te zien, je wordt echt even teruggezet in de tijd. Het geeft een goed beeld hoe de soldaten letterlijk schouder aan schouder bescherming zochten in deze groepsschuilplaats. Op deze manier worden de verhalen van de Hollandse Waterlinies zichtbaar. We hebben er weer een icoon bij.”

Verfdokter

De groepsschuilplaats is beschilderd door de Verfdokter, Robert-Jan Brink, in opdracht van de provincie Utrecht. De Verfdokter is bekend van zijn muurschilderingen, waarin hij typisch Utrechtse zaken uitbeeldt als de Domtoren en de Rode Brug. Zijn levensechte schildering op de groepsschuilplaats maakt de Hollandse Waterlinies zichtbaar en beleefbaar voor huidige en toekomstige generaties en is een inspiratiebron voor bezoekers. Dit kunstwerk maakt deze zomer dan ook deel uit van een kunstroute van het themajaar Ode aan de Hollandse Waterlinies  externe link.

Ontmoeting met het inundatieveld

Ook werd een beoogd landschapsontwerp vlak bij het Gagelbos ‘Ontmoeting met het inundatieveld’ van HKU-student Myrdinn Veldhuis in de schijnwerpers gezet. Het ontwerp, uitgewerkt in opdracht van waterschap AGV, maakt het vroegere verhaal van water als wapen inzichtelijk in een hedendaags ontwerp. De beide kunstwerken passen goed in de huidige ontwikkelingen rondom Fort de Gagel en dragen bij aan een aantrekkelijke entree naar recreatiegebied Noorderpark-Ruigenhoek.

Waterlinie als inspiratiebron

De huidige restauratie en herbestemming met horeca van Fort de Gagel in opdracht van de gemeente Utrecht draagt ook bij aan het beleefbaar maken van de waterlinie. Samen met Fort Ruigenhoek ligt het fort in recreatiegebied Noorderpark-Ruigenhoek waar steeds meer te beleven valt, zoals een speelbos, picknickplekken evenementen en wandel- en fietsroutes.

Groepsschuilplaatsen

Er liggen meer dan 600 betonnen groepsschuilplaatsen, type P, in het waterlinielandschap tussen Muiden en de Biesbosch. Ze zijn gebouwd tussen 1939  en 1940 en waren bedoeld om tot twaalf Nederlandse soldaten tijdens de verwachte aanval vanuit Duitsland te laten schuilen. Ze zijn echter nooit voor dit doel gebruikt.

Iedereen kan genieten op De Vecht
Mijlpaal voor Fietsboot op de Vecht, duurzame boot gaat vrijdag varen Nieuws
Dymph Hoffmans, jury

Aukje Treep, wethouder Soest

Elsie Hijstek, Soester Energie Coöperatie

Judith de Pagter, Soester Energie Coöperatie
Beste Lokale Energie-initiatief van de provincie Utrecht 2024: Soester Energiecoöperatie Ondernemend
Afbeelding
Schapen scheren bij schaapskooi Groot-Zandveld Vrije tijd
Afbeelding
Succesvolle voorjaarscompetitie tafeltennissers TTV Fletio. Sport
Afbeelding
Het mooiste stadspark van Nederland zoekt nieuwe vrijwilligers, ook achter de schermen. Zin om mee te denken? Lezersnieuws
Afbeelding
Gemeente Utrecht onderzoekt oprichting van een eigen warmtebedrijf Nieuws
Afbeelding
De Ronde Venen is een nieuwe fietsroute rijker: de Burgemeestersroute Lezersnieuws
Afbeelding
Estafettestaking bereikt midden van het land CNV: Vrijdag acties in Metaal & Techniek regio Utrecht op Lage Weide Ondernemend
Monitoren en bijstellen van het slootwaterpeil
Provincie Utrecht stelt subsidie beschikbaar voor innovatieve ideeën in de landbouw Nieuws
Afbeelding
Explosie vannacht bij een woning aan de Willem Frederik Hermansstraat in Leidsche Rijn Nieuws
Nieuwegracht 201,
Zaterdag 29 juni 2024: Open Tuinendag Utrecht Lezersnieuws
Fort Nieuwersluis sluit tijdelijk voor publiek Nieuws
Mark de Haas (Minkema College), Martijn van der Kroef (Pouw Vervoer) en Tijmen Smit (Kalsbeek College)
Kalsbeek en Minkema gaan voortaan samen met de bus Ondernemend
Afbeelding
Expositie van 564 ansichtkaarten van Harmelen in het Dorpshuis Vrije tijd

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws