Afbeelding
Owner

Stichtse Vecht wil gasloos mobiel buurthuis, Box in de wijk gaat helpen bij participatie

Nieuws

STICHTSE VECHT > Het college wil een Box in de Wijk aanschaffen voor 40.000 euro

Het is eigenlijk een soort gasloos mobiel buurthuis, dat je inzet voor een beter contact met de inwoners en dan voor bewoners die je anders niet zou ontmoeten of spreken. ‘Op bewonersavonden, klankbordgroep bijeenkomsten of andere participatietrajecten zien wij vaak nog dezelfde mensen verschijnen. De gemeente wil echter het liefst alle, dan wel zoveel mogelijk bewoners bereiken. Tegelijkertijd zien wij ook dat er weinig plaatsen zijn waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten, terwijl daar wel veel behoefte aan is’, aldus het college over het idee dat eerder door de raad werd afgesloten, maar nu weer terug is op de agenda, ook in het kader van Maarssenbroek Samen Schoon Heel en Veilig.

Het idee is om gebruik te maken van een mobiele box die overal in de gemeente is in te zetten waardoor de overheid dichterbij komt. De drempel wordt verlaagd om de brede participatie te verhogen. Deze box is geschikt voor maximaal 15 mensen. De ruimte kan groter gemaakt worden door de buitenruimte erbij te betrekken met behulp van bijvoorbeeld parasols. De box is mobiel, toegankelijk en kan dichtbij bewoners worden geplaatst. De box kan o.a. worden ingezet voor informatie- en klankbordgroep bijeenkomsten van grotere projecten en de omgevingsvisie. Tegelijkertijd kunnen bewoners ook gebruik maken van de box bij grote activiteiten van een bewonerscommissie. De box is daarmee niet alleen van de gemeente, maar ook van de bewoners Tevens kan de Box in de wijk worden gebruikt bij activiteiten van partners van de gemeente zoals woningbouwverenigingen, Welzijn Stichtse Vecht, Politie en Jeugdpunt.

Door de Omgevingswet (medio 2022) komt er meer nadruk te liggen op participatie en samenwerking met bewoners en ondernemers. Daarnaast heeft het college bestuurlijke vernieuwing en burgerparticipatie hoog in het vaandel staan. Binnen de gemeente is er een werkgroep opgericht die gaat werken aan een structurele aanpak van burgerparticipatie in de gemeentelijke organisatie. Er zullen verschillende concepten worden onderzocht. Het idee van een mobiel buurthuis (box in de wijk) sluit hier goed op aan. Door de box in de wijk in te zetten voor bijvoorbeeld informatiebijeenkomsten is de verwachting dat een groter bereik wordt gerealiseerd en niet enkel dezelfde bewoners.

Box in de wijk biedt een aanvulling op het dorpshuizenbeleid De gemeente heeft momenteel weinig eigen grond of leegstaand vastgoed in bezit waardoor het een uitdaging is om nieuwe ontmoetingsruimtes te realiseren. Toch is in verschillende kernen, zoals Maarssenbroek, Maarssen-Dorp en Breukelen, wel behoefte aan nieuwe ontmoetingsruimtes. Daarnaast staat in het collegewerkprogramma: De dorps- en buurthuizen vervullen een belangrijke functie in het gebiedsgericht werken. Onderzocht wordt of dorps- en buurthuizen kunnen worden ingezet als ‘sociale huiskamers van de wijk

“De box kan worden ingezet als een mobiele en vereenvoudigde versie van een buurthuis. Doordat de box incidenteel is in te zetten tegen relatief lage kosten verwachten wij dat er vernieuwende initiatieven voor ontmoeting tot stand zullen komen’, zo denkt het college. De box in de wijk is een aanvulling op het vastgestelde dorpshuizenbeleid en moet in de hele Gemeente Stichtse Vecht in te zetten zijn, dus ook in kernen waar al een dorpshuis aanwezig is. Er wordt in dat geval eerst gekeken of de actie of het event ook in het dorpshuis kan plaatsvinden. Indien dit niet het geval is of er zijn argumenten die inzet van de box verdedigen, kan de box ook in deze kern worden ingezet

Duurzaamheidsaspecten De box is aangesloten op een generator. Deze generator wordt alleen gebruikt tijdens een evenement/naar gebruik. Hiermee worden energiekosten bespaard (t.o.v. een dorpshuis). Bovendien kan de box in de wijk gezien worden als het eerste ‘gasloze dorpshuis’ van de gemeente.

Informatie
LbnK organiseert de wielertoertocht Gerard Vianen Classic op Hemelvaartsdag 9 mei 2024 Vrije tijd
Afbeelding
PAS-melders krijgen prioriteit in Utrechtse stikstofbank Nieuws
Spijkerbroek hangen. Te gek!
Rondom Koningsdag organiseert de Oranjevereniging Maarssen-Dorp enkele activiteiten, vooral voor kinderen Vrije tijd
Afbeelding
Bestuurders Hollandse Plassen-gemeenten slaan handen ineen met samenwerkingsconvenant Nieuws
Afbeelding
Poldermodellen gaven een spetterend optreden in 4-en-1 in Breukelen Lezersnieuws
Afbeelding
Tulpencursus van MHV, jeugd maakt kennis met hockey Sport
De telefoon weer boven water
Duikers halen telefoon van toeristen uit Vecht in Breukelen Lezersnieuws
----
Uitslagen Schietsportvereniging Loenen Sport
Afbeelding
De Boffers naar Dierentuin Amersfoort als afsluiting van seizoen Lezersnieuws
Afbeelding
Succesvolle voedselbankactie voor Stichtse Vecht door volleybalvereniging UVV-Sphynx Lezersnieuws
Afbeelding
Sterke stijging fietsendiefstal in Stichtse Vecht, ook meer drugshandel Nieuws
Afbeelding
Campagne Onderdompelen vraagt actie voor de stedelijke (onder)waterwereld van Utrecht Nieuws
Afbeelding
COA vraagt om noodopvang in Woerden voor asielzoekers Nieuws
Afbeelding
TheWeeknd op de Fabrique in Maarssen, een nieuw lifestyle festival waar je geïnspireerd wordt Ondernemend

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws