Afbeelding
Gemeente Stichtse Vecht

Week van de Veiligheid, aandacht voor ondermijning

Nieuws

STICHTSE VECHT > Burgemeester Ap Reinders heeft samen met Commissaris van de Koning Hans Oosters, burgemeester Maarten Divendal van buurgemeente De Ronde Venen en teamchef van de politie Eric van Heumen de aftrap gegeven voor de Week van de Veiligheid (11-17 oktober). In deze week is er aandacht voor de aanpak van ondermijnende criminaliteit in het buitengebied en zijn er trainingen om verdachte situaties te herkennen. Ook is er in aansluiting op de landelijke campagne “Drop je knife en doe wat met je life” de mogelijkheid om nep- en steekwapens in te leveren.

Het buitengebied is uitgestrekt en relatief dunbevolkt en rustig. Dat maakt het aantrekkelijk voor zogenoemde ondermijnende criminaliteit, zoals hennepkwekerijen of drugsdumpingen. Wat er gebeurt, is niet altijd even zichtbaar voor politie en gemeente. Bij het bestrijden van deze criminaliteit heeft de politie de ogen en oren van iedereen nodig. Meld Misdaad Anoniem (M.) start daarom ook in de Week van de Veiligheid een campagne gericht op het vergroten van de meldingsbereidheid in met name het buitengebied.

Burgemeester Ap Reinders: “Stichtse Vecht en De Ronde Venen zijn gemeenten met veel landelijk gebied. Dat maakt ons kwetsbaar voor criminele activiteiten. Voor criminelen gelden geen gemeentegrenzen. We werken daarom ook als gemeenten nauw samen met alle betrokken partijen, zoals bewoners, ondernemers, landbouw- en natuurorganisaties, om een vuist te maken tegen criminelen. Daarbij is het heel belangrijk dat iedereen alert is en verdachte situaties meldt. Wij zijn allemaal gebaat bij een veilig en leefbaar buitengebied.”

Keurmerk Veilig Buitengebied

De gemeente is deze maand het project Keurmerk Veilig Buitengebied Stichtse Vecht gestart. Bewoners, ondernemers en verschillende organisaties werken samen aan de veiligheid en leefbaarheid in het buitengebied van Stichtse Vecht. Het project is gestart met een enquête die meer inzicht moet geven in wat er speelt in het buitengebied. Mede op basis van de resultaten uit de enquête wordt een veiligheidsanalyse gemaakt. Samen met de betrokken partijen gaat de gemeente zich vervolgens richten op acties in het buitengebied. Te denken valt aan voorlichting of training om mensen weerbaarder te maken.

Ondermijningsbus

In de Week van de Veiligheid komt de Ondermijningbus naar de gemeente. Deze staat op de volgende weekmarkten: 12 oktober in Loenen, 14 oktober in Maarssen-Dorp en 15 oktober in Breukelen. Bij deze bus krijgt de bezoeker op een interactieve manier voorlichting over ondermijnende criminaliteit en wat men zelf hiertegen kan doen. Zo zijn er bijvoorbeeld geurmonsters om een XTC-lab of hennepkwekerij te herkennen.

Nep- en steekwapens inleveractie

De gemeente doet ook mee aan de landelijke campagne “Drop je knife en doe wat met je life” om tijdens de Week van de Veiligheid nep- en steekwapens in te leveren. Van 11-17 oktober kan iedereen anoniem en straffeloos zijn of haar mes of nepwapen inleveren op het politiebureau in Maarssenbroek.

De burgemeester over deze actie: “Een mes op zak is niet normaal en zeker niet cool. Het zorgt voor onveilige situaties, want met een mes op zak wordt het wapen sneller gebruikt met alle ellendige gevolgen van dien.”

Training herkennen verdachte situaties

Op 12 oktober in Kockengen en 14 oktober in Maarssen organiseert de gemeente voor iedereen die een bijdrage wil leveren aan de veiligheid in de eigen buurt of wijk trainingen om verdachte situaties te herkennen. De trainingen zijn bedoeld voor inwoners en gratis toegankelijk. Opgeven kan tot 8 oktober via samenwerkenaanveiligheid@stichtsevecht.nl
Afbeelding
Betaald parkeren Scheendijk nu 24 uur per dag met handhaving Gemeente
Afbeelding
Herstel boomgaard park Vechtenstein Nieuws
default
A12 Galecopperbrug bij Utrecht richting Arnhem in april 2024 drie dagen overdag dicht, omleiding ook via Zuilense Ring Nieuws
Afbeelding
Trots op DigiD-certificaat, Zelf aan de slag met DigiD, het kan in de Bibliotheek Nieuws
Afbeelding
Start werkzaamheden met gedeeltelijke afsluiting Oostkanaaldijk Loenen Nigtevecht Nieuws
Restaurant de Meander, Zorggroep de Vechtstreek
Alzheimercafé Breukelen-Loenen over praktische adviezen over ergotherapie, voor mensen met dementie. Lezersnieuws
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
NK Tegelwippen: tegeltaxi haalt tegels en zand gratis op in Stichtse Vecht Gemeente
Noordse woelmuis
Nieuw leefgebied voor noordse woelmuis in Tienhoven Nieuws
GD2 HV Nijenrodes kampioen!
Kampioenen bij handballers HV Nijenrodes Sport
Afbeelding
Bijeenkomst Meet je Waterkwaliteit in Maarssenbroek Gemeente
Afbeelding
Onzekerheid over afsluiting Oostkanaaldijk, gesprekken Rijkswaterstaat, waternet en gemeente lopen nog Nieuws
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws