Verkeersonderzoek rond de Kerkweg.
Verkeersonderzoek rond de Kerkweg.

Westhill kapel wordt kinderopvang, nieuw onderzoek naar verkeersdruk rond Kerkweg in Maarssen

Nieuws

MAARSSEN > De Westhill Kinderkapel in Maarssen aan de Kerkweg en Parkweg wordt een kinderopvang voor voor baby’s, dreumesen en peuters. 

In totaal gaat het om 60 kinderopvangplaatsen en 10 medewerkers. Volgens het college komen er geen problemen met parkeren, omdat een groot deel op het eigen terrein gebeurd en er ook nog 14 parkeerplaatsen worden gehuurd. Vanuit de buurt kwamen bezwaren en zorgen over het parkeren en het verkeer, maar die zijn afgewezen door het college. ‘De omwonenden hadden kunnen verwachten dat na een periode van leegstand zich opnieuw een maatschappelijke functie in het complex (met een verkeersaantrekkende werking) zou vestigen,’ aldus het advies aan het college, dat blij is dat zo’n kenmerkend historisch gebouw toch weer een functie krijgt. Het complex is van buiten, maar vooral van binnen in verwaarloosde staat. Het is niet alleen treffend dat het gebouw weer gebruikt gaat worden voor zijn min of meer originele functie, maar ook dat het gebouw zorgvuldig gerestaureerd wordt. Bij het afketsen van dit plan bestaat het gevaar dat het complex verder in verval raakt. Behoud van dit monument komt tegemoet aan het doel van het collegewerkprogramma (Programma 5 Samenleving): ‘Wij zorgen goed voor ons cultureel erfgoed,’ zo zegt het college. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de monumentencommissie zijn positief over het plan en juichen het (hernieuwde) gebruik ten dienste van kinderen toe. 

De nieuwe bestemming van de WestHill Kapel heeft wel gezorgd voor een versneld verkeersonderzoek. De Kerkweg is zonder de gevraagde ontwikkeling al een knelpunt wat betreft het aantal verkeersbewegingen en de verkeersdruk die dat met zich meebrengt. In de voorbereiding is aangegeven dat de bestaande verkeerssituatie in combinatie met de gevraagde ontwikkeling aanleiding is om een deskundig extern bureau opdracht te geven een verkeersonderzoek te doen en om in overleg met omwonenden en initiatiefnemer een advies te geven over structurele oplossingen. Deze vergunningverlening is de aanleiding om een onderzoek te laten uitvoeren naar de verkeersdruk. De vergunningverlening is niet de reden voor het onderzoek. Omwonenden klagen al langer over de verkeersdruk en het betreft derhalve een bestaande problematiek ook de kinderopvang die voor een beperkte toename zorgt. 

Het aantal verkeersbewegingen dat de kinderopvang genereert, is op zich zelf geen reden om de omgevingsvergunning te weigeren. De verkeersdruk is niet (uitsluitend) aan de kinderopvang toe te schrijven. Het betreft een bestaand probleem dat niet aan de aanvrager kan worden toegerekend. 

Achtergrond

De Westhill Kinderkapel te Maarssen is een rijksmonument, bestaande uit een woning, een kapel, een bijgebouwtje en een omvangrijke tuin. Het monument is rond 1910 ten behoeve van christelijk onderwijs voor kinderen (zondagsschool) gebouwd. Een weldoenster uit Maarssen, Marie van Voorst van Beest, was de initiatiefnemer en betaalde de school uit eigen middelen. De cultuurhistorische waarde van het gebouw is hoog. Het gebouw staat al ettelijke jaren leeg en het gebouw valt aan verwaarlozing en vandalisme ten prooi.

Afbeelding
Herstel boomgaard park Vechtenstein Nieuws
default
A12 Galecopperbrug bij Utrecht richting Arnhem in april 2024 drie dagen overdag dicht, omleiding ook via Zuilense Ring Nieuws
Afbeelding
Trots op DigiD-certificaat, Zelf aan de slag met DigiD, het kan in de Bibliotheek Nieuws
Afbeelding
Start werkzaamheden met gedeeltelijke afsluiting Oostkanaaldijk Loenen Nigtevecht Nieuws
Restaurant de Meander, Zorggroep de Vechtstreek
Alzheimercafé Breukelen-Loenen over praktische adviezen over ergotherapie, voor mensen met dementie. Lezersnieuws
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
NK Tegelwippen: tegeltaxi haalt tegels en zand gratis op in Stichtse Vecht Gemeente
Noordse woelmuis
Nieuw leefgebied voor noordse woelmuis in Tienhoven Nieuws
GD2 HV Nijenrodes kampioen!
Kampioenen bij handballers HV Nijenrodes Sport
Afbeelding
Bijeenkomst Meet je Waterkwaliteit in Maarssenbroek Gemeente
Afbeelding
Onzekerheid over afsluiting Oostkanaaldijk, gesprekken Rijkswaterstaat, waternet en gemeente lopen nog Nieuws
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
Afbeelding
Wijdemeren mogelijk opgedeeld in stukjes Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws