Afbeelding
Gemeente Stichtse Vecht

Onderzoek naar riolering in Kockengen, borrelende geluiden en problemen met de toiletten

Nieuws

KOCKENGEN > Medio oktober is een spoedreparatie uitgevoerd aan de rioolpersleiding op de hoek van de Koningin Julianaweg en de Dreef in Kockengen. Tijdens de reparatiewerkzaamheden is gebleken dat het vuilwaterriool vaak helemaal vol ‘schoon’ water staat. Denk hierbij aan grondwater, regenwater en slootwater. Dit is ook zo op momenten dat het niet regent en er dus geen aanleiding voor is. De gemeente en het waterschap HDSR vermoeden dat dit volle riool weleens eens een oorzaak zou kunnen zijn van de klachten die gemeld worden over de riolering in de wijken buiten het oude dorp. Daarom starten we een onderzoek.

Onderzoek

De klachten die gemeld worden variëren van borrelende geluiden tot stankoverlast en problemen bij het doortrekken van het toilet. Met het onderzoek willen we in kaart brengen waar dat extra water in het vuilwaterriool vandaan komt. In de wijken waar al een gescheiden rioolstelsel is aangelegd, zou dat schone water via het regenwaterriool moeten worden afgevoerd naar de sloten. Nu gaat dat met het vuile afvalwater mee naar de rioolwaterzuivering.

Peilverhoging

Het extra water in het vuilwaterriool kan verschillende oorzaken hebben. Hoewel we dat niet verwachten, kan het zijn dat het hogere waterpeil dat in mei 2021 is ingevoerd ervoor zorgt dat er extra water de riolering in stroomt. Daarom wordt dit ook meegenomen in het onderzoek. Het hogere peil van -1.85 m NAP is ingevoerd om ervoor te zorgen dat de bodem minder snel daalt en om de kans te verkleinen dat houten funderingen van oudere woningen ‘droog’ komen te staan. Als dat gebeurt, kan die fundering gaan rotten.

Particuliere pompen in de kruipruimtes

Veel woningen in Kockengen hebben vochtige kruipruimtes. Dit wordt veroorzaakt door het feit dat het veenweidegebied waar Kockengen in ligt een slappe bodem heeft en hoge grondwaterstanden. Het is bekend dat bij sommige woningen water uit de kruipruimtes wordt gepompt en via de huisaansluiting wordt afgevoerd naar het vuilwaterriool. Als dit op grote schaal gebeurt, kan ook dit een oorzaak zijn van het grote wateraanbod op dit rioolstelsel.

Verblijfsruimtes afsluiten voor vocht

Heb jij een pomp die water afvoert naar het vuilwaterriool? Bedenk dan eens of een pomp eigenlijk wel nodig is. Als het goed is, zijn de verblijfsruimtes van de woningen namelijk goed afgesloten voor vocht. Is dat bij jou niet zo, dan is het beter om dit aan te pakken. Een dergelijke investering draagt meer bij aan een groter wooncomfort dan een pomp in de kruipruimte.

Meedenken

Wil je toch water wegpompen uit de kruipruimte, dan denken de gemeente en HDSR graag mee over manieren om het water te laten weglopen via een regenwaterriool of rechtstreeks naar het oppervlaktewater of rechtstreeks naar de sloot. Je kunt hiervoor een e-mail sturen naar grondwater@stichtsevecht.nl.

Kockengen Waterproof

Dit onderzoek naar het functioneren van de riolering wordt uitgevoerd binnen het project Kockengen Waterproof. In het project wordt gewerkt aan oplossingen voor de water- en bodemdalingsproblemen in Kockengen en de omliggende polder. Meer weten over Kockengen Waterproof? Kijk op stichtsevecht.nl/kockengenwaterproof of op hdsr.nl/kockengen.

Restaurant de Meander, Zorggroep de Vechtstreek
Alzheimercafé Breukelen-Loenen over praktische adviezen over ergotherapie, voor mensen met dementie. Lezersnieuws
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
NK Tegelwippen: tegeltaxi haalt tegels en zand gratis op in Stichtse Vecht Gemeente
Noordse woelmuis
Nieuw leefgebied voor noordse woelmuis in Tienhoven Nieuws
GD2 HV Nijenrodes kampioen!
Kampioenen bij handballers HV Nijenrodes Sport
Afbeelding
Bijeenkomst Meet je Waterkwaliteit in Maarssenbroek Gemeente
Afbeelding
Onzekerheid over afsluiting Oostkanaaldijk, gesprekken Rijkswaterstaat, waternet en gemeente lopen nog Nieuws
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
Afbeelding
Wijdemeren mogelijk opgedeeld in stukjes Nieuws
Afbeelding
Musical Ruth in De Ark Vrije tijd
Afbeelding
Drie jeugdspelers van FC Breukelen uitgenodigd voor RTO stage bij FC Utrecht Sport
Afbeelding
Ruim voldoende voor het OV in de provincie Utrecht Nieuws
Kennismaken met hockey en met de vereniging. Sandra Stokmans Fotografie
Maak kennis met hockey bij MHV met de Dentiq Tulpencursus voor de jeugd Sport

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws