Afbeelding

Nestkastjes in kasteelpark Loenersloot

Nieuws

Door Jacqueline van Dam, Boswachter Publiek Utrechts Landschap 

LOENERSLOOT > Afgelopen week hebben vrijwilligers van Utrechts Landschap het oude nestmateriaal uit de vogelnestkastjes in kasteelpark Loenersloot verwijderd en de parasieten bestreden met een biologisch middel van Vivara. 

De nestkastjes zijn meteen weer op dezelfde plek teruggehangen zonder daarbij de boomschors te beschadigen. Dat is belangrijk. Een (schroef)gaatje of beschadiging aan de boomschors is een potentieel gevaar voor de boom. Op die plekken kunnen schimmels en virussen de boom binnendringen. De boom wordt ziek en kan – in het ergste geval – uiteindelijk sterven. In het oude nestmateriaal zijn niet alleen takjes, blaadjes, mos, veertjes en schapenwol aangetroffen, maar helaas ook restanten van plastic. Meest opvallend was dat er in een van de nestkasten een extra opening is gemaakt. Een nooduitgang? Bij opening van de kast bleek het om een oud wespennest te gaan! 

Nestkastjes in natuur?

Utrechts Landschap heeft de nestkastjes opgehangen met twee doelen: nestgelegenheid én winterslaapplaats voor diverse vogels. Door de toename van de overlast van de eikenprocessierups is de natuurorganisatie op zoek gegaan naar mogelijkheden om deze diertjes op een natuurlijke wijze te bestrijden. Uit onderzoek is gebleken dat de eikenprocessierupsen belangrijk voedsel zijn voor de jongen van koolmezen, pimpelmezen en boomklevers. 

Dus goede nestgelegenheid voor deze vogelsoorten is essentieel. Ook de merel, meer dan eens uitgeroepen tot de mooist zingende vogel van het jaar, kan wel wat extra hulp gebruiken bij nestgelegenheid. Hun aantal is namelijk sterk afgenomen als gevolg van het dodelijke usutuvirus. Tot slot bieden de kastjes een beschutte slaapplaats in de winter voor voornoemde vogels, maar bijvoorbeeld ook voor de winterkoning.

 Wat u kunt doen voor vogels in de winter

In diverse winkels en tuincentra liggen pindaslingers, vetbollen en vogelzaadzaad, maar ook nestkastjes, te wachten om in onze tuinen te worden aangeboden aan onze gevleugelde vriendjes. Door onze steeds beter geïsoleerde huizen zijn er namelijk steeds minder nestgelegenheden. Ook is er verlies van slaapplekken als gevolg van klimaatverandering, waarvan oude en monumentale bomen (met kieren, gaten en holen) slachtoffer worden. Wanneer u de vogels in uw tuin of balkon de helpende hand biedt, zult u ze vaker zien en kunt u van ze blijven genieten! 

----
Uitslagen Schietsportvereniging Loenen Sport
Afbeelding
De Boffers naar Dierentuin Amersfoort als afsluiting van seizoen Lezersnieuws
Afbeelding
Succesvolle voedselbankactie voor Stichtse Vecht door volleybalvereniging UVV-Sphynx Lezersnieuws
Afbeelding
Sterke stijging fietsendiefstal in Stichtse Vecht, ook meer drugshandel Nieuws
Afbeelding
Campagne Onderdompelen vraagt actie voor de stedelijke (onder)waterwereld van Utrecht Nieuws
Afbeelding
COA vraagt om noodopvang in Woerden voor asielzoekers Nieuws
Afbeelding
TheWeeknd op de Fabrique in Maarssen, een nieuw lifestyle festival waar je geïnspireerd wordt Ondernemend
Afbeelding
Woonzorgcentrum Overdorp in Italiaanse sferen bij vrijwilligersdiner Lezersnieuws
Afbeelding
Stichtse Vecht klaar voor Europese Verkiezingen, stembureau's allemaal goed bezet Gemeente
Patricia Snel
Gratis lezing Patricia Snel over haar nieuwe boek De vondeling van Veenhuizen bij boekhandel Van Kralingen Vrije tijd
Afbeelding
Brandweer Breukelen in actie op de A2 Nieuws
oranjetipje
Excursie vlinders, hommels en kevers op de Bosdijk met natuurgidsen van IVN Vecht en Plassen Vrije tijd
Afbeelding
A12 Galecopperbrug richting Arnhem ook op 20 en 21 april dicht Nieuws
Afbeelding
Het regent prijzen voor Dansschool Spotlight! Sport