Altijd volle zaal bij bijeenkomsten, maar nu even niet
Altijd volle zaal bij bijeenkomsten, maar nu even niet

SDG Award 2021 toegekend door SISABplus.

Nieuws

Door Ad van Dongen

STICHTSE VECHT > SISABplus, dat staat voor Stichting Internationale Samenwerking Breukelen, Loenen en Maarssen, heeft in 2021 vanwege de Coronabeperkingen helaas geen bijeenkomsten kunnen organiseren. Wel is er dit jaar de oproep gedaan om zich in te schrijven voor de SDG Award.

 Om hiervoor in aanmerking te komen, moet een stichting zich actief inzetten op het terrein van internationale samenwerking door projecten voor te dragen die voldoen aan een of meer van de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen. Een aantal stichtingen hebben zich hiervoor ingeschreven. Twee stichtingen ontvingen oorkondes met geldbedragen voor de ingediende projecten. Het project dat het beste gehonoreerd werd met €1.700 is van de diaconie van de PKN Nigtevecht. Zij hebben al ruim 20 jaar geleden het project Helpt u Hopen opgezet om weeskinderen in Oeganda financieel te ondersteunen zodat zij naar school kunnen gaan en ze een kans kunnen geven om te leren lezen en schrijven. Daarnaast werden er activiteiten georganiseerd voor o.a. het plaatsen van een watertank, bouwen van veilige milieuvriendelijke “oventjes” en de aanschaf van potten en pannen om te koken met bekers en borden voor de kinderen. Met het geld van deze prijs worden voor ca 85 weeskinderen scharrel kalkoenen en eenden gekocht om deze te houden voor eieren en vlees en dit te verkopen op de lokale markt. Het geld is ook voor het materiaal voor de hokken, die de kinderen ook zelf moeten maken. Op deze manier worden de kinderen in hun eigen omgeving economische zelfstandigheid en zelfredzaamheid geleerd. Het is belangrijk dat de kinderen in hun eigen cultuur binnen Oeganda kunnen overleven. Zij zijn de toekomstige generatie!

De tweede prijs met een geldbedrag van €1.000 was bestemd voor de Stichting Tiga Batang Air voor het uitvoeren van groot onderhoud aan twee studentenhuizen in Wailela op het Indonesisch eiland AMBON. Deze huizen, die op loopafstand van de Pattimura Universiteit liggen, zijn in het verleden door deze stichting gebouwd. Nu moeten alle matrassen en deel van het meubilair hoognodig vervangen worden en sommige bedden moeten opgeknapt worden en beide huizen moeten zowel van binnen als van buiten geschilderd worden. De huizen zijn bestemd voor kansarme jongeren uit de bergdorpen om door scholing en educatie de kinderen een volwaardige plek in de maatschappij te laten verwerven en een goede positie om hun bosrijke leefomgeving te beschermen.

Stichting TBA is in 2004 door Molukkers in Nederland opgericht met als doelstelling ‘herstel, behoud en ontwikkeling van het Molukse land en volk’. Hier was dringend behoefte aan na de enorme verwoestingen, die de religieuze onlusten tussen 1999 en 2003 op de Molukken hadden aangericht.

Met beide projecten wordt voldaan aan meerdere SDG doelen waaronder; geen armoede, goede gezondheid en welzijn, goed onderwijs, een goede baan en economische groei en verminderen van ongelijkheden. SISABplus hoopt het ondersteunen van projecten ook in 2022 voort te zetten en bijeenkomsten te organiseren op het terrein van ontwikkeling- en internationale samenwerking.

Afbeelding
Succesvolle voedselbankactie voor Stichtse Vecht door volleybalvereniging UVV-Sphynx Lezersnieuws
Afbeelding
Sterke stijging fietsendiefstal in Stichtse Vecht, ook meer drugshandel Nieuws
Afbeelding
Campagne Onderdompelen vraagt actie voor de stedelijke (onder)waterwereld van Utrecht Nieuws
Afbeelding
COA vraagt om noodopvang in Woerden voor asielzoekers Nieuws
Afbeelding
TheWeeknd op de Fabrique in Maarssen, een nieuw lifestyle festival waar je geïnspireerd wordt Ondernemend
Afbeelding
Woonzorgcentrum Overdorp in Italiaanse sferen bij vrijwilligersdiner Lezersnieuws
Afbeelding
Stichtse Vecht klaar voor Europese Verkiezingen, stembureau's allemaal goed bezet Gemeente
Patricia Snel
Gratis lezing Patricia Snel over haar nieuwe boek De vondeling van Veenhuizen bij boekhandel Van Kralingen Vrije tijd
Afbeelding
Brandweer Breukelen in actie op de A2 Nieuws
oranjetipje
Excursie vlinders, hommels en kevers op de Bosdijk met natuurgidsen van IVN Vecht en Plassen Vrije tijd
Afbeelding
A12 Galecopperbrug richting Arnhem ook op 20 en 21 april dicht Nieuws
Afbeelding
Het regent prijzen voor Dansschool Spotlight! Sport
Afbeelding
Officiële opening Activiteitencentrum Zebraspoor Lezersnieuws
Leuke artikelen te koop op de Moederdagmarkt
Moederdagmarkt bij Zorggroep De Vechtstreek, locatie De Aa Lezersnieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws