Afbeelding

Stichtse Vecht bereidt zich voor op de jaarwisseling, risicolocaties extra in de gaten gehouden

Nieuws

STICHTSE  VECHT > Ieder jaar wordt de jaarwisseling zorgvuldig voorbereid door het veiligheidsdomein in Stichtse Vecht. 

Naast verschillende afdelingen van de gemeente, leveren ook onze veiligheidspartners (politie, Veiligheidsregio Utrecht en Jeugd-Punt) daar een actieve bijdrage aan. Net als vorig jaar vraagt dat nadrukkelijk aandacht van ons allen, want als gevolg van het coronavirus gelden er verschillende maatregelen die ook tijdens de jaarwisseling van kracht zijn’, aldus burgmeester Reinders 

Jaarlijks maken de veiligheidspartners een risico-inventarisatie van mogelijke overlastlocaties die extra aandacht krijgen tijdens de jaarwisseling. Denk bijvoorbeeld aan plekken waar veel jongeren samenkomen, tunnels, speeltuinen, leegstaande panden, kinderboerderijen en woonzorgcentra. Deze locaties komen naar voren uit eerdere meldingen van overlast, omgevingsfactoren en ervaring van voorgaande jaren. ‘Verder nemen wij in de aanloop naar de jaarwisseling, ondanks het algeheel vuurwerkverbod, maatregelen in de openbare ruimte om schade zoveel mogelijk te voorkomen. Voorbeelden daarvan zijn het afsluiten van afvalbakken en bouwterreinen. Na de jaarwisseling herstellen wij de openbare ruimte weer zo snel als mogelijk naar de normale situatie. We doen daarbij ook een beroep op de inwoners en ondernemers om schade te melden bij de gemeente’, zo is de oproep van de burgemeester.

Tijdelijke maatregelen Covid-19 In de persconferentie van het demissionaire Kabinet op 18 december jl. is duidelijk geworden dat de komende jaarwisseling sprake is van een ‘lockdown’. Deze maatregelen houden onder andere in dat niet-essentiële winkels en horeca gesloten zijn. Ook geldt er een advies om maximaal 4 gasten thuis te ontvangen. Dit grijpt in op de wijze waarop de traditionele jaarwisseling in eerdere jaren tot diep in de nacht met veel vrienden en familie werd gevierd. Ook het organiseren van evenementen is niet mogelijk. Deze verbodsbepalingen en adviezen van het Kabinet zijn onderdeel van de risico-inventarisatie die tot op heden is gemaakt voor deze jaarwisseling. De reactie van de samenleving op de afgekondigde lockdown, juist ook specifiek vanuit het oogpunt van openbare orde en veiligheid, worden in aanloop naar de jaarwisseling nauwgezet gevolgd. 

Op 19 november 2021 heeft het demissionaire Kabinet besloten om net als vorig jaar een tijdelijk verbod op het verkopen en afschieten van vuurwerk (categorie F2 en F3) af te kondigen. Ook het vervoer van vuurwerk wordt strafbaar gesteld. Hiermee wordt beoogd letsel te voorkomen zodat de huidige druk op de zorg niet groter wordt. Dit heeft invloed op de wijze waarop handhavingspartijen omgaan met vuurwerk tijdens de jaarwisseling. Zo wordt er bij constatering van het afsteken van verboden vuurwerk direct verbaliserend opgetreden en krijgen daders een aantekening op hun strafblad. Voor het afsteken van de categorie F1 vuurwerk (kindervuurwerk) geldt geen verbod. In Stichtse Vecht zijn vier vuurwerkvrije zones aangewezen rondom kinderboerderijen en woonzorgcentra. Door het algehele vuurwerkverbod geldt dat er in deze aangewezen zones de komende jaarwisseling geen andere regels zijn dan in de rest van de gemeente. Desalniettemin zal er in deze zones extra worden gesurveilleerd door boa’s en politie om met snelle interventies eventuele overlast door vuurwerk te voorkomen. 

De uitwerking van het vuurwerkverbod volgen we in de aanloop en tijdens de jaarwisseling op de voet en kunnen mogelijk leiden tot aanvullende maatregelen. Daarbij doen we uiteraard ook een appèl op het gezond verstand van alle inwoners van onze gemeente en hun bereidheid om op een alternatieve manier de jaarwisseling te vieren’, aldus de burgemeester. Via de social media accounts van de gemeente, politie en Jeugd-Punt worden in de komende dagen tips gegeven hoe de jaarwisseling gevierd kan worden binnen de huidige maatregelen. 

Vuurwerkoverlast kan worden gemeld via een mail naar de gemeente: vuurwerkoverlast@stichtsevecht.nl. Op basis hiervan kunnen boa’s en politie datagestuurd surveilleren om de overlast van vuurwerk tot een minimum te beperken. Bij acute en gevaarlijke situaties is het advies om 112 te bellen. Van alle schadegevallen wordt aangifte gedaan en vindt waar mogelijk verhaal plaats op de daders of hun ouders, in geval van minderjarige daders.

default
A12 Galecopperbrug bij Utrecht richting Arnhem in april 2024 drie dagen overdag dicht, omleiding ook via Zuilense Ring Nieuws
Afbeelding
Trots op DigiD-certificaat, Zelf aan de slag met DigiD, het kan in de Bibliotheek Nieuws
Afbeelding
Start werkzaamheden met gedeeltelijke afsluiting Oostkanaaldijk Loenen Nigtevecht Nieuws
Restaurant de Meander, Zorggroep de Vechtstreek
Alzheimercafé Breukelen-Loenen over praktische adviezen over ergotherapie, voor mensen met dementie. Lezersnieuws
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
NK Tegelwippen: tegeltaxi haalt tegels en zand gratis op in Stichtse Vecht Gemeente
Noordse woelmuis
Nieuw leefgebied voor noordse woelmuis in Tienhoven Nieuws
GD2 HV Nijenrodes kampioen!
Kampioenen bij handballers HV Nijenrodes Sport
Afbeelding
Bijeenkomst Meet je Waterkwaliteit in Maarssenbroek Gemeente
Afbeelding
Onzekerheid over afsluiting Oostkanaaldijk, gesprekken Rijkswaterstaat, waternet en gemeente lopen nog Nieuws
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
Afbeelding
Wijdemeren mogelijk opgedeeld in stukjes Nieuws
Afbeelding
Musical Ruth in De Ark Vrije tijd

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws