Afbeelding

Het Huis Utrecht en Theater Kikker slaan de handen ineen om jong theatertalent meer ruimte te geven in Utrecht

Vrije tijd

UTRECHT > In een meerjarige samenwerking geven de twee instellingen vorm aan hun gezamenlijke missie om werkruimte, werktijd en podium te bieden aan theatertalent. De meerjarige samenwerking richt zich op twee pijlers: speelplek voor talent en talentontwikkeling.

 

Speelplek voor talent

De eerste pijler is meer speelplek voor talent in Utrecht. In Het Huis Utrecht presenteert Theater Kikker onder de noemer ‘Kikker op locatie’ al maandelijks een voorstelling. Bij deze voorstelling word je als publiek soms getrakteerd op Xtra; een voorprogramma waarin jong en nog vrij onbekend talent nieuw werk laat zien. Daarnaast programmeren Het Huis Utrecht en Theater Kikker gezamenlijk de serie ‘Kikker X Het Huis Utrecht’: een podium in Het Huis voor performatieve installaties; cross-over werk op het snijvlak van beeldende kunst, technologie en theater. Programma dat eerder geen podium vond in onze stad.

 

Talentontwikkeling

De tweede pijler van de samenwerking is talentontwikkeling. Het Huis Utrecht als werkplaats en Theater Kikker als podium voor talent en experiment vormen samen een stevige keten om talent te begeleiden binnen het Utrechtse theaterlandschap. Hierin wordt nauw samengewerkt met Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

 

“Het talentontwikkelingstraject scherpt mij in wie ik ben als maker en ik leer – terwijl ik nog studeer- het professionele werkveld kennen. Dat is spannend, inspirerend, soms frustrerend, zoekend en tof.”

- Leoni Pirenne (student scenografie HKU), deelnemer tweejarig talentontwikkelingstraject HKU X Het Huis Utrecht X Theater Kikker

Diverse trajecten zijn inmiddels in gang gezet om de weg van opleiding (HKU) naar onderzoek, experiment en werkplaats (Het Huis Utrecht) naar presentatieplek (Theater Kikker) vanuit de praktijk intensief te begeleiden. Eén van de initiatieven is De Utrechtse Lichting waarin jonge (net afgestudeerde) makers -afgestudeerd in corona-tijd en hierdoor geen kans gehad hun werk aan programmeurs en publiek te presenteren- geld, begeleiding en presentatieplek krijgen. 

Gezamenlijk meer te bieden

Tijdens de start van de coronacrisis is de basis gelegd voor deze samenwerking, door meer ruimte in Het Huis voor werk van jonge makers te creëren. Juist in tijden waarin het voor hen steeds moeilijker werd om speelplekken te vinden. In de reeks ‘Kikker op locatie was de on- en offline voorstelling Memento Mori van Nineties Productions te zien. ‘In Kikker X Het Huis Utrecht’ werd de performatieve installatie Fremdkörper van Boogaerdt&van der Schoot getoond.

Cover van het boek.
Deel 4 van Toen & Nu Utrecht is uit Vrije tijd
Afbeelding
Inloopbijeenkomst over het toekomstbeeld Nedereindse Park Gemeente
Iedereen kan genieten op De Vecht
Mijlpaal voor Fietsboot op de Vecht, duurzame boot gaat vrijdag varen Nieuws
Dymph Hoffmans, jury

Aukje Treep, wethouder Soest

Elsie Hijstek, Soester Energie Coöperatie

Judith de Pagter, Soester Energie Coöperatie
Beste Lokale Energie-initiatief van de provincie Utrecht 2024: Soester Energiecoöperatie Ondernemend
Afbeelding
Schapen scheren bij schaapskooi Groot-Zandveld Vrije tijd
Afbeelding
Succesvolle voorjaarscompetitie tafeltennissers TTV Fletio. Sport
Afbeelding
Het mooiste stadspark van Nederland zoekt nieuwe vrijwilligers, ook achter de schermen. Zin om mee te denken? Lezersnieuws
Afbeelding
Gemeente Utrecht onderzoekt oprichting van een eigen warmtebedrijf Nieuws
Afbeelding
De Ronde Venen is een nieuwe fietsroute rijker: de Burgemeestersroute Lezersnieuws
Afbeelding
Estafettestaking bereikt midden van het land CNV: Vrijdag acties in Metaal & Techniek regio Utrecht op Lage Weide Ondernemend
Monitoren en bijstellen van het slootwaterpeil
Provincie Utrecht stelt subsidie beschikbaar voor innovatieve ideeën in de landbouw Nieuws
Afbeelding
Explosie vannacht bij een woning aan de Willem Frederik Hermansstraat in Leidsche Rijn Nieuws
Nieuwegracht 201,
Zaterdag 29 juni 2024: Open Tuinendag Utrecht Lezersnieuws
Fort Nieuwersluis sluit tijdelijk voor publiek Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws