Afbeelding

Partij voor de Dieren vindt in Leeuwesteyn meer zwerfafval dan ooit

Nieuws

LEIDSCHE RIJN > De Partij voor de Dieren hield afgelopen zaterdag 8 januari een succesvolle cleanup in de wijk Leeuwesteyn in Leidsche Rijn. Het doel van deze cleanup is tweeledig: het vergroten van het bewustzijn rond zwerfafval en tegelijkertijd het schoner achterlaten van de omgeving. De cleanup was zaterdag een succes doordat actieve leden van de Partij voor de Dieren en omwonenden de handen flink uit de mouwen staken. In nog geen twee uur tijd vulden ze maar liefst 20 vuilniszakken met zwerfafval.

In Utrecht ligt veel zichtbaar zwerfvuil, dat een bron van vervuiling is en ongenoegen veroorzaakt bij bewoners en omwonenden. Zwerfafval draagt bij aan de vorming van plastic soep - een grote hoeveelheid afval van plastic, kunststof en andere niet organische materialen - in de omgeving en ver daarbuiten. Dieren raken erin verstrikt, kunnen erin stikken of gaan dood omdat ze het voor voedsel aanzien.

Enorm veel bouwafval
Zaterdag om 13:00 uur gingen zeker 12 mensen in duo’s door de wijk om zwerfafval te verzamelen. Terugkijkend op de cleanup zegt een van de deelnemers, fractievoorzitter van de gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren in Utrecht Maarten van Heuven: “Er ligt veel meer zwerfvuil dan ik ooit heb gezien bij een cleanup. Leeuwesteyn is een gebied dat bebouwd wordt en dat zagen we ook terug. We vonden heel veel bouwgerelateerd afval zoals plastic, piepschuim en purschuim en ook enorm veel blikjes, koffiebekertjes en plastic verpakkingen van voedingsmiddelen. Het is om treurig van te worden. Ondernemers zijn verantwoordelijk voor het schoonhouden van 25 meter rondom hun onderneming. Deze regel is echter niet goed bekend bij ondernemers of wordt genegeerd. De Partij voor de Dieren wil dat deze straal wordt uitgebreid naar 150 meter, en dat hierop gehandhaafd wordt.”

Ontheemde wilde dieren
Tijdens de cleanup werden opvallend veel ontheemde wilde dieren zoals fazanten, konijnen en hazen in het gebied gespot. Door de bouwactiviteiten in Leeuwesteyn wordt het leefgebied van deze wilde dieren steeds kleiner. Het gevolg daarvan is dat bewoners dode wilde dieren vinden die ergens tegenaan vlogen of de oversteek van een weg niet overleefden. Konijnen graven holen onder nieuwbouwwijken en fazanten lopen ontheemd rond op bouwterreinen. Naar aanleiding van de petitie Help de wilde dieren in Leeuwesteyn die op 16 september jl. is aangeboden aan de gemeente Utrecht, gaf de gemeente in een reactie aan dat diverse maatregelen zijn genomen om de leefgebieden van de wilde dieren tegemoet te komen. Maar vooralsnog zwerven de dieren ontheemd rond en zijn zij volgens de PvdD onvoldoende beschermd. Bewoners en dierenambulance Utrecht maken al geruime tijd in toenemende mate melding van aangereden wilde dieren in Leidsche Rijn. Maarten van Heuven: “De Partij voor de Dieren dringt al geruime tijd aan op het creëren van meer ruimte voor de dieren in dit gebied én om het groen dat er is te versterken. Daarnaast pleiten we voor een corridor naar een bestaand groengebied en willen we dat toekomstige bouwprojecten rekening houden met de wilde dieren die er leven én dat het groen beschermd wordt.”

Op zaterdagochtend 22 januari om 11:00 uur is er weer een PvdD-cleanup. Deze keer bij Winkelcentrum Lunetten; we verzamelen voor de biologische winkel Ekover.

Iedereen kan genieten op De Vecht
Mijlpaal voor Fietsboot op de Vecht, duurzame boot gaat vrijdag varen Nieuws
Dymph Hoffmans, jury

Aukje Treep, wethouder Soest

Elsie Hijstek, Soester Energie Coöperatie

Judith de Pagter, Soester Energie Coöperatie
Beste Lokale Energie-initiatief van de provincie Utrecht 2024: Soester Energiecoöperatie Ondernemend
Afbeelding
Schapen scheren bij schaapskooi Groot-Zandveld Vrije tijd
Afbeelding
Succesvolle voorjaarscompetitie tafeltennissers TTV Fletio. Sport
Afbeelding
Het mooiste stadspark van Nederland zoekt nieuwe vrijwilligers, ook achter de schermen. Zin om mee te denken? Lezersnieuws
Afbeelding
Gemeente Utrecht onderzoekt oprichting van een eigen warmtebedrijf Nieuws
Afbeelding
De Ronde Venen is een nieuwe fietsroute rijker: de Burgemeestersroute Lezersnieuws
Afbeelding
Estafettestaking bereikt midden van het land CNV: Vrijdag acties in Metaal & Techniek regio Utrecht op Lage Weide Ondernemend
Monitoren en bijstellen van het slootwaterpeil
Provincie Utrecht stelt subsidie beschikbaar voor innovatieve ideeën in de landbouw Nieuws
Afbeelding
Explosie vannacht bij een woning aan de Willem Frederik Hermansstraat in Leidsche Rijn Nieuws
Nieuwegracht 201,
Zaterdag 29 juni 2024: Open Tuinendag Utrecht Lezersnieuws
Fort Nieuwersluis sluit tijdelijk voor publiek Nieuws
Mark de Haas (Minkema College), Martijn van der Kroef (Pouw Vervoer) en Tijmen Smit (Kalsbeek College)
Kalsbeek en Minkema gaan voortaan samen met de bus Ondernemend
Afbeelding
Expositie van 564 ansichtkaarten van Harmelen in het Dorpshuis Vrije tijd

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws