Afbeelding
Fotograaf: Robert Oosterbroek

Geen kosten rekenen voor tijdelijk uitbreiden terras in Utrecht

Nieuws

UTRECHT > Het Utrechtse college wil dat de aanvraag voor de tijdelijke uitbreiding van een terras ook in 2022 niet tot extra kosten leidt voor ondernemers. Dat is het voorstel aan de gemeenteraad. Voor het aanvragen van de vergunning en voor het gebruik van de extra meters terrasruimte zijn normaal gesproken kosten verschuldigd: leges en precario. Om ondernemers tegemoet te komen worden deze kosten net als afgelopen jaar niet in rekening gebracht.

Ondernemers wordt opnieuw de mogelijkheid geboden om kosteloos een tijdelijk verruimd terras aan te vragen. Dit om het verlies van inkomsten te helpen beperken. In september 2021 heeft het college het besluit genomen horecaondernemers ook in 2022 toe te staan hun terras tijdelijk uit te breiden of een satellietterras in te richten, zolang de 1,5 metermaatregel van kracht is. Het besluit om nu de kosten van de precario en leges terug te brengen naar nul euro voor 2022 draagt daaraan bij. De uitbreiding van terrasruimte leidt gemiddeld genomen niet tot het plaatsen van meer stoelen of tafels, maar maakt het mogelijk om tussen die stoelen 1,5 meter afstand te kunnen houden. Daarom laat de Gemeente Utrecht de kosten vervallen.

Ondernemers tegemoetkomen

“De financiële situatie van veel horecaondernemers is nog altijd nijpend. De horeca is ruim een half jaar gesloten geweest, en wanneer zij wel open kunnen moeten ze anders werken en 1,5 meter afstand mogelijk maken. De gevolgen van die maatregelen zijn vaak groot” vertelt wethouder Klaas Verschuure (Economische Zaken). “De ruimte om de financiële situatie te herstellen is de afgelopen maanden ook zeer beperkt geweest. Om ondernemers tegemoet te komen stellen we voor om deze kosten te laten vervallen”.

Steunmaatregelen

Het laten vervallen van de precario en leges is één van de maatregelen waarmee Utrecht investeert in de kwaliteit en toekomst van de stad in de coronacrisis. De gemeente biedt steun aan getroffen bedrijven in de sectoren evenementen, horeca, sport, cultuur en welzijn en investeert versneld in verschillende projecten. Voor ondernemers zijn er verschillende steunmaatregelen in het leven geroepen en wordt daarnaast gezocht naar extra oplossingen. Er zijn mogelijkheden voor hulp bij geldzorgen, scholing en advies over ondernemen in coronatijd, en concrete programma’s zoals Morgen Mooier Maken, waarmee versneld tijdelijke vestiging in leegstaande winkelpanden mogelijk wordt gemaakt. Meer informatie over de ondersteuning van ondernemers in coronatijd: Ondernemers en coronavirus | Gemeente Utrecht.

Afbeelding
Gemeente Utrecht onderzoekt oprichting van een eigen warmtebedrijf Nieuws
Afbeelding
De Ronde Venen is een nieuwe fietsroute rijker: de Burgemeestersroute Lezersnieuws
Afbeelding
Estafettestaking bereikt midden van het land CNV: Vrijdag acties in Metaal & Techniek regio Utrecht op Lage Weide Ondernemend
Monitoren en bijstellen van het slootwaterpeil
Provincie Utrecht stelt subsidie beschikbaar voor innovatieve ideeën in de landbouw Nieuws
Afbeelding
Explosie vannacht bij een woning aan de Willem Frederik Hermansstraat in Leidsche Rijn Nieuws
Nieuwegracht 201,
Zaterdag 29 juni 2024: Open Tuinendag Utrecht Lezersnieuws
Fort Nieuwersluis sluit tijdelijk voor publiek Nieuws
Mark de Haas (Minkema College), Martijn van der Kroef (Pouw Vervoer) en Tijmen Smit (Kalsbeek College)
Kalsbeek en Minkema gaan voortaan samen met de bus Ondernemend
Afbeelding
Expositie van 564 ansichtkaarten van Harmelen in het Dorpshuis Vrije tijd
Afbeelding
Veroordeling voor jongen uit De Meern, die eigen moeder neerstak met mes Nieuws
Afbeelding
Open Rotaryavond Rotaryclub Maarssen Breukelen Digitaal en divers: symbiose of botsing? Lezersnieuws
Afbeelding
Jongste Olympische sport groots(t) in Utrecht Olympische status in 2028 tekenend voor de ontwikkeling van flag football Sport
Afbeelding
Hulpdienst van WIL in je buurt, mensen samen brengen Gemeente
Afbeelding
Utrecht legaliseert thuiswerken voor sekswerkers Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws