Afbeelding

De 900 lisdodden gaan los 900 lisdodden met de Verspreidingsmachien naar verschillende locaties in Utrecht

Nieuws

UTRECHT > Na weken van groeien, worden donderdagmiddag 30 juni in het bijzijn van Statenlid Marianne de Widt - portefeuille landbouw, natuur, bodem en water - de eerste lisdodden verdeeld over Utrecht. Vanuit de kweekvijver van Stadsboerderij Koppelsteede fietst een speciaal team met een ware Verspreidingsmachien vol lisdodden naar Stadsboerderij Eilandsteede. Met het kunstproject ‘Het Lisdoddelint’ van Go APE!, waarvan Utrecht Natuurlijk de gastheer is, wordt aandacht gevraagd voor de veelzijdigheid van de natuur door middel van deze bijzondere plant. 

Lisdodde activiteiten en workshops

Vanaf begin juli zijn de lisdodden te vinden op vijf verschillende locaties van Utrecht Natuurlijk: Stadsboerderij Eilandsteede, Griftsteede, Koppelsteede, Steede Hoge Woerd en Stadstuin Zuilen. Op elke locatie zijn bakken met daarin maar liefst 180 lisdoddestekkies te vinden. De lisdodden vormen de basis voor diverse activiteiten en workshops. Zo kunnen bezoekers er onder andere mee koken, leren over de helende eigenschappen van het stuifmeel en er accessoires van maken.

De Verspreidingsmachien

Het verspreiden van de lisdodden gebeurt met een Verspreidingsmachien; een fiets-bak-fiets waar twee mensen tegelijkertijd op fietsen en waarmee per keer 60 lisdodden worden vervoerd. Tijdens de rit wordt een stempellint op het wegdek aangebracht; het lisdoddelint. De eerste fietsers die donderdagmiddag 30 juni plaatsnemen op de Verspreidingsmachien zijn onderzoekers die wetenschappelijk onderzoek doen naar de ecologie en waterkwaliteit omtrent de lisdodde.

Gratis lisdoddestekkie mee naar huis

Bezoekers die meedoen aan een lisdodde-activiteit op één van de vijf locaties, kunnen een eigen lisdoddestekkie mee naar huis te nemen. Deze zit in een speciale drager, die gemaakt is door mensen van de 50/50 store van het Leger des Heils en bestaat uit afgedankte fietsbanden. Thuis mogen de bezoekers met de lisdodden doen wat ze willen; opeten, uit elkaar pluizen, op hun balkon zetten of in de vijver planten.

Het kunstproject

Het Lisdoddelint is een kunstproject van Go APE! – ArtPark of Energy (stichting Kunstzinnig Energiepark) in samenwerking met Utrecht Natuurlijk en wordt uitgerold rondom Utrecht 900 jaar. In het project ‘Het Lisdoddelint’ staan verbinding en duurzaamheid centraal. Een groene, duurzame stad zonder muren is een gezonde stad. Het versterken van de natuur in de stad, tussen mens en natuur en tussen mensen onderling is van grote waarde. De verwondering over de natuur met al haar mogelijkheden, met als groot voorbeeld de lisdodde, is de basis van waaruit het project is ontstaan.

 Alles over het kunstproject ‘Het Lisdoddelint’ is te vinden op www.utrechtnatuurlijk.nl/lisdoddelint

default
A12 Galecopperbrug bij Utrecht richting Arnhem in april 2024 drie dagen overdag dicht, omleiding ook via Zuilense Ring Nieuws
Het Gebouw, tegenover Madridstraat in LRC
Utrecht wijst 36 jonge monumenten aan, ook in Leidsche Rijn Nieuws
Afbeelding
Gratis huiswerkbegeleiding in buurtcentrum De Pijler Vrije tijd
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
Bouw van de Centraalbrug in Woerden begint volgende week Nieuws
Afbeelding
Dagtafeltennistoernooi Fletio in jubileumjaar Sport
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
Kindermuziekweek concert Vrije tijd
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
participatiebijeenkomst aangaande het nieuwe hospice
Omwonenden Mantelmeeuw-nieuwbouw denken mee Nieuws
Afbeelding
Ruim voldoende voor het OV in de provincie Utrecht Nieuws
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten Brengt Inspirerend Optreden in Tivoli Vredenburg: "Doe Normaal!" Nieuws
Afbeelding
Lezing over de Utrechtse sportgeschiedenis in Vleuten, De Meern en Leidsche Rijn Vrije tijd
Afbeelding
Koningsdag vier je in Leidsche Rijn Centrum! Ondernemend