Afbeelding
ChristenUnie

Wat is de toekomst van de christelijke politiek? Thema 7e Egbert Schuurmanlezing bij ChristenUnie Stichtse Vecht

Lezersnieuws

BREUKELEN > Op donderdag 10 maart mei a.s. wordt in het Bonifatiushuis in Breukelen de zevende Egbert Schuurmanlezing gehouden. Prof. dr. ir. Egbert Schuurman, de naamgever van deze serie, zal deze verzorgen. Centraal staat daarbij de vraag: ‘Wat is onze bijdrage aan de crisis in de politiek?’. Daar valt veel over te zeggen: er zijn veel blinde vlekken in de techniek en economie en het is de vraag of de democratie die problemen aan kan. Het gaat om de vooruitgang te normeren en de ontwrichtingen te corrigeren.

De technisch-economische ontwikkelingen moeten beoordeeld worden naar de hoofdnorm van het overheidsbeleid: recht en gerechtigheid en bevordering van het publieke belang. Die norm is al bijna 3000 jaar oud en komt voor in de Bijbel.

Vanuit zijn brede maatschappelijke en wijsgerige oriëntatie constateert de spreker dat er tal van problemen zijn binnen de huidige politiek. Het gaat te ver om al die problemen te bespreken en daarom wordt gezocht naar motieven en achtergronden van de cultuurmachten van technologie en economie. Deze worden geconfronteerd met de Bijbelse opdracht van het bouwen en bewaren van Gods schepping. In de lezing worden concrete onderwerpen besproken en worden aanzetten tot oplossingen gegeven. Daarbij is ruime gelegenheid voor discussie.

Professor Schuurman (84 jaar) was bijzonder hoogleraar Reformatorische Wijsbegeerte aan de universiteiten van Eindhoven, Delft en Wageningen. Van 1983 tot 2011 was hij fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Eerste Kamer der Staten-Generaal. Hij heeft veel publicaties op zijn naam en maakte deel uit van belangrijke commissies.

De Egbert Schuurman lezing wordt georganiseerd door de afdelingen van de ChristenUnie in Stichtse Vecht en de provincie Utrecht. Hiermee wordt beoogd om zowel het eigen nadenken over actuele politieke en maatschappelijke problemen te bevorderen, als ook in bredere kring belangstelling hiervoor te wekken.

De avond begint om 20:00 uur en het adres is Kerkplein 18 te Breukelen. De toegang is gratis en vanaf 19:30 bent u welkom.

Afbeelding
Bestuurders Hollandse Plassen-gemeenten slaan handen ineen met samenwerkingsconvenant Nieuws
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten sluit 'Muziek-is-de-Basis!'-project groots af leerlingen maken muzikale wereldreis met DJ Nieuws
Afbeelding
Koningsdag in Vleuten met vrijmarkt Nieuws
Afbeelding
Utrecht lanceert meetlat voor nieuwe economie met biodiversiteit en circulaire economie Nieuws
Afbeelding
Succesvolle voedselbankactie door volleybalvereniging UVV-Sphynx Nieuws
Afbeelding
Campagne Onderdompelen vraagt actie voor de stedelijke (onder)waterwereld van Utrecht Nieuws
Afbeelding
COA vraagt om noodopvang in Woerden voor asielzoekers Nieuws
Afbeelding
TheWeeknd op de Fabrique in Maarssen, een nieuw lifestyle festival waar je geïnspireerd wordt Ondernemend
Afbeelding
Brandweer Breukelen in actie op de A2 Nieuws
Afbeelding
A12 Galecopperbrug richting Arnhem ook op 20 en 21 april dicht Nieuws
Afbeelding
Maak kennis met Bridge! Vrije tijd
Afbeelding
Meer groen en bloemen in het Waterwinpark Nieuws
Afbeelding
Nationale Bijentelling: ook provincie Utrecht zet zich in voor de bij Nieuws
Afbeelding
Jongeren brengen wervelende show Podium Takeover in Podium Hoge Woerd Nieuws