Afbeelding

Restauratie Grote Kerk Loenen ….de laatste loodjes

Nieuws

LOENEN > Banken horen in de kerk. De meeste mensen denken dat ’t altijd zo is geweest. Toch is dat anders gelopen. In een kerkgebouw gebeurde vroeger heel veel en men moest toen ook al van alle markten thuis zijn. Een klein stukje historie….

Het oudste gedeelte van de kerk, de kapel, dateert van vóór 13e eeuw. Daarna zijn er in de loop der tijd steeds stukken aangebouwd tot het gebouw dat er nu is. De inrichting van de kerk is in de loop der jaren steeds veranderd. 

In het begin waren er vooral alleen staanplaatsen. Omdat de kerk tot 1827 gebruikt werd als begraafplaats moest de vloer optimaal kunnen worden benut. Vandaar dat er vervolgens gebruik gemaakt werd van losse stoelen en deels staanplaatsen. Na het verbod op begraven in de kerk werden er vaste banken geplaatst in het schip van de kerk. Het interieur brandde in 1945 bijna volledig af. De restauratie indertijd heeft de kerk in z’n oude glorie hersteld. 

Vier jaar geleden is het project “Werk aan de Kerk” gestart. Een groot project waarin veel vrijwilligers samen met vakmensen deze klus zijn gaan uitvoeren. Met respect voor Toen en Straks. 

In verband met de restauratie en aanpassing van de Grote Kerk is ingezet op een multifunctioneel kerkgebouw en werden de banken uit 1950 gedemonteerd met de intentie om ze deels en meer comfortabel terug te zetten. Dat bleek veel werk te zijn vanwege de staat van een aantal banken. Eind 2021 is daarom besloten in overleg met de kerkenraad, architect en gemeente Stichtse Vecht om de banken in het middenschip te vervangen door stoelen. 

De geschiedenis lijkt zich te gaan herhalen. De inrichting van de kerk is nu, net als vroeger, aan veranderingen onderhevig. Net als vroeger kan de ruimte nu optimaal benut gaan worden. De stoelen geven mogelijkheden voor tal van activiteiten zoals kerkdiensten, exposities, lezingen, concerten in verschillende opstellingen, diners en een breed middenpad bij rouw- en trouwdiensten.
Ook andere delen van de inrichting zoals geluid en licht worden aangepast. Wij hopen door de flexibele inrichting kunst en cultuur vanuit de Grote Kerk op een hoger plan te gaan brengen.

Hier kan hulp bij gebruikt worden! De aanschaf van stoelen is een kostbare aangelegenheid. Daarom een oproep aan onze mede-inwoners: Doneer voor de aanschaf van de nieuwe stoelen of koop een kerkbank voor thuis! 

Op 21 mei zal tijdens de jaarmarkt in Loenen de kerk (gedeeltelijk) opengesteld worden om iedereen de gelegenheid te geven even in de kerk te kijken en de vorderingen te zien. 

Deze dag geldt tevens als start van onze crowdfunding. Er kan een donatie gedaan worden of een oude kerkbank gekocht worden. Meer informatie kunt u vinden op onze website www.hgloenen.nl/werkaandekerk

Afbeelding
Kringloopwinkel De Sirkel krijgt kans op Circulair ambachtscentrum bij nieuw afvalstation. Nieuws
Een taxatie van gouden of zilveren sieraden kan u verrassen.
Goud Inkoop Bus komt weer langs in de regio Ondernemend
Informatie
LbnK organiseert de wielertoertocht Gerard Vianen Classic op Hemelvaartsdag 9 mei 2024 Vrije tijd
Afbeelding
PAS-melders krijgen prioriteit in Utrechtse stikstofbank Nieuws
Spijkerbroek hangen. Te gek!
Rondom Koningsdag organiseert de Oranjevereniging Maarssen-Dorp enkele activiteiten, vooral voor kinderen Vrije tijd
Afbeelding
Bestuurders Hollandse Plassen-gemeenten slaan handen ineen met samenwerkingsconvenant Nieuws
Afbeelding
Poldermodellen gaven een spetterend optreden in 4-en-1 in Breukelen Lezersnieuws
Afbeelding
Tulpencursus van MHV, jeugd maakt kennis met hockey Sport
De telefoon weer boven water
Duikers halen telefoon van toeristen uit Vecht in Breukelen Lezersnieuws
----
Uitslagen Schietsportvereniging Loenen Sport
Afbeelding
De Boffers naar Dierentuin Amersfoort als afsluiting van seizoen Lezersnieuws
Afbeelding
Succesvolle voedselbankactie voor Stichtse Vecht door volleybalvereniging UVV-Sphynx Lezersnieuws
Afbeelding
Sterke stijging fietsendiefstal in Stichtse Vecht, ook meer drugshandel Nieuws
Afbeelding
Campagne Onderdompelen vraagt actie voor de stedelijke (onder)waterwereld van Utrecht Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws