Afbeelding
Norbert Waalboer Fotografie

Huisjesmelkers geweerd in Maarssen, Maarssenbroek en Breukelen

Nieuws

STICHTSE VECHT > Het college van B&W stelt de raad voor om per 1 juli 2022 opkoopbescherming in te voeren. De opkoopbescherming regelt dat woningen niet zonder vergunning mogen worden verhuurd en dat kopers dus in hun eigen huis moeten gaan wonen. Door de opkoopbescherming komen er meer betaalbare koopwoningen voor potentiële eigenaar-bewoners beschikbaar. Beleggers die woningen opkopen om te verhuren worden zo geweerd.

De wet Opkoopbescherming biedt gemeenten vanaf 1 januari 2022 de mogelijkheid een opkoopbescherming in te stellen. De opkoopbescherming wordt ingevoerd voor de drie grote kernen in de gemeente: Maarssen, Maarssenbroek en Breukelen.

Onder deze opkoopbescherming vallen alle woningen tot en met een WOZ-waarde van € 440.000,-. Voor de kopers van deze woningen geldt een zelfbewoningsplicht van maximaal 4 jaar, tenzij er een vergunning voor verhuur verleend is. Dat is in een aantal gevallen mogelijk: verhuur aan 1e en 2e graads familie, verhuur van bedrijfswoningen en huisbewaring voor maximaal 12 maanden. Er is ook een vergunningsmogelijkheid voor nieuwbouwwoningen waarover afspraken gemaakt zijn met de gemeente over verhuur. Bovendien vallen woningen van woningcorporaties niet onder de opkoopbescherming.

Wethouder Wonen Frank van Liempdt: “Het invoeren van opkoopbescherming is belangrijk om inwoners iets meer kans te geven op de aankoop van een woning in een sowieso al moeilijke markt. Het is ook een extra instrument om woonfraude (‘huisjesmelken’) tegen te gaan. Beide argumenten waren reden voor de gemeenteraad om opkoopbescherming te willen invoeren.”  

Uit onderzoek van het Kadaster blijkt dat met name in de kernen Maarssen, Maarssenbroek en Breukelen sprake is van aankopen van particuliere beleggers. De regeling moet ‘proportioneel’ zijn (maatregel in verhouding tot het probleem) en voor deze kernen kan de gemeente de regeling goed motiveren. Bovendien wil de gemeente de regeldruk en bijbehorende handhaving niet onnodig vergroten. Daarom wordt niet de hele gemeente onder de opkoopbescherming gebracht. Mocht het beschermen van de drie grote kernen leiden tot een waterbedeffect binnen de gemeente, dan kunnen alsnog meer kernen aan de regeling toegevoegd worden.

Afbeelding
Trots op DigiD-certificaat, Zelf aan de slag met DigiD, het kan in de Bibliotheek Nieuws
Afbeelding
Start werkzaamheden met gedeeltelijke afsluiting Oostkanaaldijk Loenen Nigtevecht Nieuws
Restaurant de Meander, Zorggroep de Vechtstreek
Alzheimercafé Breukelen-Loenen over praktische adviezen over ergotherapie, voor mensen met dementie. Lezersnieuws
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
NK Tegelwippen: tegeltaxi haalt tegels en zand gratis op in Stichtse Vecht Gemeente
Noordse woelmuis
Nieuw leefgebied voor noordse woelmuis in Tienhoven Nieuws
GD2 HV Nijenrodes kampioen!
Kampioenen bij handballers HV Nijenrodes Sport
Afbeelding
Bijeenkomst Meet je Waterkwaliteit in Maarssenbroek Gemeente
Afbeelding
Onzekerheid over afsluiting Oostkanaaldijk, gesprekken Rijkswaterstaat, waternet en gemeente lopen nog Nieuws
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
Afbeelding
Wijdemeren mogelijk opgedeeld in stukjes Nieuws
Afbeelding
Musical Ruth in De Ark Vrije tijd
Afbeelding
Drie jeugdspelers van FC Breukelen uitgenodigd voor RTO stage bij FC Utrecht Sport

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws