Afbeelding

Eerste 7 Doortraproutes in provincie Utrecht klaar voor gebruik

Nieuws

REGIO > In de gemeenten Houten, Nieuwegein en Veenendaal zijn de eerste Doortraproutes klaar. Doortraproutes zijn toegankelijke fietsroutes van ongeveer 25 km over ruime paden met onderweg veel groen. Op deze routes kunnen senioren genieten van een rustige fietstocht met weinig obstakels en relatief veilige oversteekpunten. In deze drie gemeenten zijn er nu in totaal zeven Doortraproutes klaar voor gebruik.

Het landelijke programma Doortrappen, ontwikkeld door het Ministerie van I&W, wil dat senioren zo lang mogelijk veilig blijven fietsen. Om dat te bereiken worden in Doortrappengemeenten diverse activiteiten georganiseerd. Op dit moment telt onze provincie twaalf van zulke gemeenten. Tijdens de activiteiten kunnen de deelnemers bijvoorbeeld hun fiets laten checken door een fietsenmaker, oefeningen leren om fit te blijven, een fietsvaardigheidsparcours afleggen of samen een fietstocht maken.

Kenmerken van een Doortraproute

Doortraproutes hebben een aantal kenmerken waardoor ze geschikt zijn voor een rustige en ontspannen fietstocht. De routes gaan over rustige wegen die het liefst autoluw zijn. Daarnaast zijn ze voldoende breed in verhouding tot de drukte op de wegen, wordt er gezocht naar ‘vergevingsgezinde’ randen en bermen (waardoor een stuurfout niet meteen tot een ongeluk leidt) en staan er het liefst geen paaltjes of andere obstakels op de route. Uiteraard wordt ook de kwaliteit van het wegdek meegenomen en worden steile hellingen vermeden.

De kruispunten krijgen ook extra aandacht. Op Doortraproutes liggen voornamelijk rustige kruispunten met voldoende zicht bij het oversteken. Het laatste, maar zeker niet minst belangrijkste, kenmerk van een Doortraproute is dat de route in een aantrekkelijke omgeving ligt met voldoende afwisseling in het landschap. Door deze kenmerken toe te voegen aan de routes wordt er rekening gehouden met de veranderende capaciteit van de oudere fietser.

Getest door vrijwilligers

De Doortraproutes zijn, in opdracht van provincie Utrecht, samengesteld door Veilig Verkeer Nederland (VVN) en getest door vrijwilligers uit de Doortrappendoelgroep. De ervaringen en suggesties van deze vrijwilligers zijn door VVN meegenomen in de definitieve versie van de routes. De routes bestaan uit een routekaart met knooppunten, routebeschrijving en GPX-bestand. Alle Doortraproutes in provincie Utrecht  zijn online en gratis beschikbaar voor iedereen. 

Doortraproutes in Nieuwegein, Veenendaal en Houten

Van de zeven Doortraproutes in onze provincie liggen er drie in gemeente Nieuwegein  

De eerste Nieuwegeinse route (Laagraven – 25 km) laat u de verschillende kanten van de stad ontdekken waarbij water en groen, beschermde dorpsgezichten en moderne gebouwen elkaar afwisselen. De tweede route (Lek en Linieroute – 29 km geeft een goed beeld van het militair erfgoed van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De derde route (Schalkwijk – 25 km  externe link) is een landelijke en waterrijke route.

Ook Veenendaal  externe linkbeschikt over drie Doortraproutes. De Veenendaal/Rhenen route (27 km)  gaat door het bosgebied van verschillende landgoederen. Bij de Veenenda al/Binnenveld route (30 km) rijdt u langs het Valleikanaal en door het natuurgebied de Binnenveldse Hooilanden. De laatste Veenendaalse route (Veenendaal) brengt u door de dorpen Renswoude en Scherpenzeel en gaat verder langs akkerlanden en groene weides.

De Doortraproute in Houten  is 28 km en gaat recht door Houten, door het landelijke gebied van Schalkwijk en Tull en ’t Waal en brengt de fietser in het erfgoed van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Restaurant de Meander, Zorggroep de Vechtstreek
Alzheimercafé Breukelen-Loenen over praktische adviezen over ergotherapie, voor mensen met dementie. Lezersnieuws
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
NK Tegelwippen: tegeltaxi haalt tegels en zand gratis op in Stichtse Vecht Gemeente
Noordse woelmuis
Nieuw leefgebied voor noordse woelmuis in Tienhoven Nieuws
GD2 HV Nijenrodes kampioen!
Kampioenen bij handballers HV Nijenrodes Sport
Afbeelding
Bijeenkomst Meet je Waterkwaliteit in Maarssenbroek Gemeente
Afbeelding
Onzekerheid over afsluiting Oostkanaaldijk, gesprekken Rijkswaterstaat, waternet en gemeente lopen nog Nieuws
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
Afbeelding
Wijdemeren mogelijk opgedeeld in stukjes Nieuws
Afbeelding
Musical Ruth in De Ark Vrije tijd
Afbeelding
Drie jeugdspelers van FC Breukelen uitgenodigd voor RTO stage bij FC Utrecht Sport
Afbeelding
Ruim voldoende voor het OV in de provincie Utrecht Nieuws
Kennismaken met hockey en met de vereniging. Sandra Stokmans Fotografie
Maak kennis met hockey bij MHV met de Dentiq Tulpencursus voor de jeugd Sport

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws