Er komt een extra brandwerende bekleding in de tunnel.
Er komt een extra brandwerende bekleding in de tunnel.

Extra brandwerende laag Stadsbaantunnel

LEIDSCHE RIJN > De Stadsbaantunnel krijgt extra brandwerende bekleding op de wanden en het tunneldak onder het spoor.

Uit onderzoek bij vier rijkswegtunnels bleek vorig najaar dat het gebruikte beton een verminderde hittebestendigheid had. Bij de Stadsbaantunnel is ongeveer hetzelfde type beton gebruikt. Daarom is het beton op hittebestendigheid onderzocht en getest. Tussen 16 en 31 maart 2019 hebben twee gespecialiseerde externe bureaus onderzoek gedaan. Dit deden zij door met een speciale oven testen te doen op verschillende plekken in de Stadsbaantunnel. De brandwerendheid in de Stadsbaantunnel voldoet bij het tunneldak grotendeels wel aan de eis van 120 brandwerendheid. Alleen bij de wand voldoet het niet aan de eis. 'We willen dat de hele tunnel aan de eis voldoet, daarom plaatsen we extra brandwerende bekleding', aldus de gemeente.

Eind maart 2020 is er meer bekend over de planning. Er kan een uitvoeringsplanning worden gemaakt na het contracteren van de aannemer. Tijdens de werkzaamheden zal de Stadsbaantunnel enkele weken dicht gaan.

De kans op een grote brand is minimaal. Dat komt omdat:de tunnel veiliger uitgevoerd is dan wettelijk noodzakelijk is.

'We blijven altijd alert op het verbod voor gevaarlijk transport. Voor de brandweer geldt een aangepast scenario in geval van brand. De Stadsbaantunnel is een korte tunnel met een maximum snelheid van 50 km/u en er is 24-uurs bewaking', aldus de gemeente. 'Daardoor kunnen we elke onregelmatigheid in de tunnel direct opmerken.'