Gerda Oskam eert Wim Mulder voor zijn inzet.
Gerda Oskam eert Wim Mulder voor zijn inzet.

Historische Vereniging zit vol plannen

Door Carla Wouterson

VLEUTEN-DE MEERN > Op de Nieuwjaarsreceptie van de Historische Vereniging zette voorzitter Gerda Oskam de betekenis en het belang en de plannen van de vereniging uiteen.

Een bloeiende vereniging, opgericht in 1981, met inmiddels 850 leden en 80 vrijwilligers, die zich inzet ons leefgebied te behouden en openbaar toegankelijk te maken en bewoners te betrekken bij de rijke historie. Ook het verbinden van oude en nieuwe bewoners van het gebied staat hoog in het vaandel.. Dit wordt gerealiseerd door viermaal per jaar een tijdschrift uit te geven, talrijke lezingen te geven, erfgoededucatie te organiseren, een kenniscentrum en het museum de Broederschapshuisjes voor publiek open te stellen. Doel hiervan is het vergroten van de digitale publiekstoegankelijke collectie en het meer openstellen van het rijksmonument. Vanaf februari zullen de Broederschapshuisjes dan ook op de donderdagmiddag open zijn en op 14 maart zal het eerste Historisch Café voor medewerkers en alle andere belangstellenden worden gehouden. Verdere plannen behelzen het uitwerken van het thema voor 2020: '75 jaar vrede en vrijheid'. Zo wordt er een vrijheid van godsdienstdebat gehouden, zijn er seniorenkoffieochtenden met o.a reminiscentiekoffers (herinneringskoffers) en oral history (mondelinge geschiedenis) op scholen.

Op 18 januari staat er een rondleiding op boerderij Hof ter Weijde door Gerda Oskam op het programma, op 27 januari een lezing over het Amsterdam-Rijnkanaal en op 31 januari een historische koffiemorgen voor senioren. In 2021 bestaat de Historische Vereniging 40 jaar. Dat is dan ook het thema van dat jaar. Plannen zijn een expositie van 40 jaar tijdschriftencovers, historie van de Historische Vereniging, het digitaal publiekstoegankelijk maken van oude artikelen, een update 'Vicus tot Vinex', een canon van de geschiedenis van VdM/LR, tot slot verdere openstelling naar twee zaterdagen in de maand. Ideeën voor 2022 zijn een expositie historische land/tuinbouw + watervervoer naar stad, lezingen over de Stichtse Weide, waterbeheer en land- en tuinbouw, scholenprogramma over historische land- en tuinbouw en waterbeheer en verdere openstelling naar drie zaterdagen in de maand en een woensdagmiddag.

In het afgelopen jaar heeft de Historische Vereniging voor een geweldige klus gestaan met de verbouwing en oplevering van de Broederschapshuisjes, met een prachtig resultaat! Op 31 augustus was de feestelijke heropening en de dag daarop vond een zeer succesvolle open dag plaats met bijna 300 bezoekers. Teken dat de Historische Vereniging een vaste waarde is geworden en een grote bijdrage heeft geleverd in de historische beleving van veel inwoners. Gerda Oskam eindigde haar speech met veel waardering uit te spreken voor Wim Mulder die al jarenlang een grote en enthousiaste bijdrage levert aan de Historische Vereniging. Zij benoemde hem tot Lid van Verdienste en overhandigde hem een mooie bos bloemen.