Veel leuke ideeën, die wellicht uitvoerbaar zijn.
Veel leuke ideeën, die wellicht uitvoerbaar zijn. Gemeente Stichtse Vecht

Ideeën klimaatbestendig Maarssenbroek

MAARSSENBROEK > Hoe kun je Maarssenbroek klimaatbestendig inrichten?

Het project begon in september op Goudestein met een kick-off met verdiepende presentaties. Hierna mochten de leerlingen zelf aan de slag met een analyse van risico's op het gebied van wateroverlast, droogte, hitte, bodemdaling en overstromingen. Maar vooral ook kijken naar waar kansen liggen binnen Maarssenbroek.

De eindresultaten bestaan voornamelijk uit ideeën om de omgeving te vergroenen, meer waterberging te creëren en bij te dragen aan educatie en communicatie. De leerlingen bedachten onder andere de aanleg van groene en blauwe speeltuinen, een waterreservoir met hergebruiksysteem onder fietstunneltjes,verticaal groen in de vorm van 'muurtuinen', overkappingen met groen dak boven parkeerplaatsen, een Tiny Forest dat basisschoolleerlingen onderhouden, een informatiefolder over klimaatbestendige maatregelen in de eigen tuin en een groene herinrichting van het schoolplein en speelveld bij het Niftarlake in Pauwenkamp, inclusief een educatieve 'kunstboom' die water opvangt en energie opwekt.

Wethouder Jeroen Willem Klomps was bij de presentatie op een speciale markt erg positief verrast door de vele ideeën: 'Sommige voorstellen zijn heel vernieuwend en innovatief en andere zijn wat meer voor de hand liggend, maar daardoor wel eenvoudiger te realiseren', aldus de wethouder Duurzaamheid. Op basis van de ingeleverde rapporten gaat de gemeente onderzoeken of voorstellen ook daadwerkelijk uit te voeren zijn.