Spanningen rond Centrum Vleuterweide

Parkeren

Bemiddeling

Door Ed Kamans

VLEUTERWEIDE > De discussie rond het parkeren en de verkeerssituatie bij Centrum Vleuterweide en omgeving duurt nog steeds voort.

In een brief aan de gemeenteraad maakt wethouder Klaas Verschuure duidelijk dat er genoeg knelpunten op tafel liggen en dat oplossingen nog ver weg zijn. 'Eventueel betaald parkeren op P1 bij het winkelcentrum is nog steeds een heikel punt. Deze discussie staat niet op zichzelf, maar speelt zich af binnen een breder vraagstuk over de bereikbaarheid, de (verkeers)veiligheid en vitaliteit van het centrum Vleuterweide', aldus wethouder Verschuure. 'Daarom zijn verschillende onderzoeken uitgevoerd en is er gesproken met de verschillende stakeholders. De onderzoeken en de gesprekken met de stakeholders tonen aan dat het winkelcentrum te kampen heeft met teruglopende bezoekersaantallen en dalende omzetten van winkels.'

De belangen van de ondernemers en de omwonenden staan haaks op elkaar en een gezamenlijke oplossing is nog ver weg. 'Ook de sfeer tussen de winkeliers en de bewoners is verslechterd. Winkeliers vragen om maatregelen als gereguleerd parkeren op P1 om hun bezoekers voldoende parkeergelegenheid te bieden. Omwonenden zien daar echter de noodzaak niet van in', zo staat in de brief. Wel geven de individuele stakeholders aan graag met elkaar het gesprek aan te willen gaan, want alle stakeholders zien in baat te hebben bij een goed functionerend centrum in Vleuterweide. De oplossing wordt nu gezocht in bemiddeling. ASR en gemeente hebben Dietz Advies & Communicatie ingeschakeld om als neutrale partij invulling te geven aan een samen met alle stakeholders te doorlopen participatietraject. Met dit traject worden stakeholders in de gelegenheid gesteld om in gesprek te gaan over ieders belangen en ideeën. Het doel is om draagvlak te creëren bij de stakeholders over maatregelen die de bereikbaarheid (incl. parkeren), (verkeers)veilig en de vitaliteit van het centrum verbeteren en bijdragen aan een centrum waar het prettig wonen, werken en winkelen is. 'Daarbij moeten we ons realiseren dat er ontwikkelingen en landelijke trends spelen die van invloed zijn op het functioneren van het centrum van Vleuterweide', aldus de wethouder. 'Het participatietraject start met inloopavonden en werksessies om breed ideeën en oplossingsrichtingen op te halen en uit te werken. Indien daar behoefte aan is kunnen we ook de leden van de raadscommissie Stad en Ruimte uitnodigen voor een informatiebijeenkomst met een rondgang door het centrum van Vleuterweide.