Het Amsterdam-Rijnkanaal historische snelweg scheepvaart

REGIO > Waarom werd het Amsterdam-Rijnkanaal aangelegd? Welke invloed had het kanaal op het industrieterrein Lage Weide en Maarssen?

Op deze en meer vragen gaat Hans van Bemmel in tijdens de lezing die de Historische Vereniging Vleuten, De Meern, Haarzuilens en Leidsche Rijn verzorgt op 27 januari in de Metaalkathedraal. Met de industrialisering in de 19e eeuw kwam steeds meer behoefte aan transport: de scheepvaart kon goed in deze behoefte voorzien. De verbinding tussen Amsterdam en Utrecht, en natuurlijk het achterland, vond meestal plaats via de Vecht. Deze rivier was met alle kronkels en de smalle doorvaart in de nieuwe tijden langzaam ongeschikt geworden. Er werden daarom plannen gemaakt om de Vecht te kanaliseren. In 1880 werd het besluit genomen om een nieuwe vaarroute aan te leggen. Was er bij de aanleg van het Kanaal nog angst dat de nieuwe vaarweg de welvaart van de Vechtstreek ernstig zou schaden, door de vestiging van veel fabrieken en bedrijven langs het Kanaal en hun gunstige ligging aan het water ontstond een enorme groei van de werkgelegenheid. De industrialisatie was sterk in opkomst en Lage Weide werd in de jaren '30 'het Ruhrgebied van de Vechtstreek' genoemd.
Hans van Bemmel is onder meer bestuurslid van de Historische Kring Maarssen, kenner bij uitstek van de geschiedenis van de Vechtstreek. De lezing is in de De Metaalkathedraal, Rijksstraatweg 20, De Meern 27 januari. Aanvang: 20.00 uur. Kosten: 5 euro (leden Historische Vereniging 2,50 euro). Graag opgeven via: activiteiten@histvervdmh.nl.