Afbeelding

Acht windmolens en zonnevelden in de polders

Geen roeibaan

Brede ontwikkeling

Door Ed Kamans

LEIDSCHE RIJN > In de polders Rijnenburg en Reijerscop wordt voor minimaal twintig jaar ruimte geboden aan een energielandschap met maximaal acht windmolens en ongeveer 230 hectare zonnevelden.

Dat stelt het college voor aan de gemeenteraad. In het voorstel is in het noorden van Rijnenburg en Reijerscop ruimte beschikbaar voor windmolens en in het noorden en oosten van Rijnenburg is ruimte voor zonnevelden. In het midden van Rijnenburg komen geen windmolens in tegenstelling tot het conceptvoorstel van april 2019.
Utrecht wil met het energielandschap een forse bijdrage leveren aan het opwekken van duurzame energie. Het energielandschap kan ongeveer 20 procent van de huidige Utrechtse vraag naar elektriciteit leveren en daarmee 82.500 huishoudens van elektriciteit voorzien. Het energielandschap kan op z'n vroegst in 2022 klaar zijn.
De roeibaan gaat dus niet door, wellicht later als er meer woningen komen. De Utrechtse roeiverenigingen spreken van een gemiste kans. 'In de haalbaarheidsstudie worden de volledige kosten voor de aankoop van grond en het graven van de baan namelijk toegerekend aan het roeien, terwijl - in geval van een integrale aanpak met woningbouw in Rijnenburg - watercompensatie nodig is. Dit houdt in dat het verharde oppervlak dat ontstaat bij het bouwen van woningen en bijbehorende infrastructuur moet worden gecompenseerd in de vorm van water. De aanlegkosten zijn hierbij dus minimaal voor de samenleving (de Utrechtse begroting), terwijl het de maatschappij wél veel oplevert, wanneer dit gebeurt in de vorm van een groot watersport- en recreatiegebied.'
In april vorig jaar presenteerde het college een conceptvoorstel met daarin ruimte voor elf windmolens. Buurgemeenten, provincie, bewoners, omwonenden, grondeigenaren en initiatiefnemers hebben hier vervolgens op gereageerd. Ook is aanvullend onderzoek gedaan. Op basis hiervan zijn twee grote wijzigingen doorgevoerd. Windmolens zijn alleen nog mogelijk in het noorden en niet meer in het midden van het gebied. Dit houdt de mogelijkheid voor een brede ontwikkeling van het gebied open; zoals naast energieproductie ook groen, werklocaties, maatschappelijke voorzieningen, sport en woningbouw. In de 'Ruimtelijke Strategie Utrecht 2040' wordt hierover besloten.
De gemeenteraad besluit binnenkort over het voorstel.
Meer informatie op de website Energielandschap Rijnenburg en Reijerscop.