Afbeelding
Ronald.Correlje

Groen licht asielopvang tieners in De Meern

Asielvilla

Afspraken

Door Ed Kamans


DE MEERN > De instemming deze week door het college met de opvanglocatie van maximaal twintig alleenstaande minderjarige vreemdelingen aan de Meentweg in De Meern was een formaliteit.


Vorige week ging het overgrote deel van de Utrechtse gemeenteraad al akkoord met de aanvraag van het COA om de villa om te bouwen tot opvang voor jongeren tussen de 15 en 18 jaar. Stadsbelang Utrecht was fel tijdens het debat. Volgens de partij hebben de toekomstige bewoners geen toekomstperspectief. Bovendien zouden ze gedwongen worden om een deel van hun vergoeding af te dragen aan hun familie die is achtergebleven. Hierdoor zou de kans groot zijn dat de asielzoekers zich te buiten gaan aan geweld en crimineel gedrag. Daarom wil de partij, dat als de opvang er al komt, het aantal bewoners maximaal twaalf mag zijn, zo meldt RTV Utrecht.

VVD-Fractievoorzitter Dimitri Gilissen is nijdig over de manier waarop de gemeente dit plan probeert door te drukken: 'De VVD vindt de gang van zaken over de opvanglocatie ontluisterend en de stad onwaardig', zegt Gilissen. 'De bewoners zijn overvallen met het nieuws en het voornemen. De informatie was onduidelijk en incompleet.' De partij benadrukt niet tegen de opvang van minderjarige asielzoekers te zijn, maar geeft aan dat draagvlak in de buurt ontbreekt. En dus pleit de VVD om op zoek te gaan naar een andere plek. Hun voorstel kreeg in de raad geen meerderheid. Het CDA vindt het goed dat er in Utrecht vluchtelingen opgevangen worden, om mensen die dat nodig hebben een veilige plaats te bieden. De fractie benadrukt wel dat het erg belangrijk is dat het proces voor de keuze voor een opvanglocatie zorgvuldig gebeurt, zodat bijvoorbeeld ook de belangen van de buurt zo goed mogelijk meegewogen kunnen worden. In dit geval hebben de wethouder en het COA daar volgens het CDA echter in tekortgeschoten. Naar aanleiding van bijeenkomsten met omwonenden en raadsleden hebben het COA en de gemeente de afspraken aangescherpt. Bijvoorbeeld over duidelijke communicatie vanuit vaste aanspreekpunt(en), snelle uitwisseling van gegevens en snelle terugkoppeling bij een overlastmelding. Ook is er extra aandacht voor de zorg voor de jongeren zelf. De afspraken hierover met het COA en de betrokken zorgpartijen als Nidos, Lokalis, Jeugdgezondheidszorg en school worden in een convenant vastgelegd. Na deze definitieve instemming met de vergunningsaanvraag start de wettelijke termijn van zes weken van bezwaar en beroep.