Afbeelding

In memoriam Willem van Dijk sr

BREUKELEN > Zondag 26 januari 2020 is toch nog onverwacht Willem van Dijk sr overleden. Willem van Dijk was van 1980 tot 1996 samen met zijn neef Hans († 2014) directeur van Drukkerij G. van Dijk – Nieuwsblad VAR, gevestigd aan de Kerkbrink te Breukelen.


Willem werd in 1947 geboren in Breukelen. Hij bezocht het grafisch lyceum in Utrecht. Hij kwam daarna in dienst van het familiebedrijf, waar toen zijn vader en ooms aan het roer stonden: Willem (†1973) was chef-drukkerij, Nico (†1982) verzorgde de contacten met de clientèle en Gijs (†1997) nam de commerciële kant voor zijn rekening.

In 1980 namen de neven Willem en Hans de directeurstaken over. Willem werd technisch directeur en ging zich vooral bezighouden met alle zaken in en rond de productie van Nieuwsblad VAR. Destijds werd alles nog met de hand gesneden en in elkaar geplakt, van een enkele advertentie tot een complete advertentiepagina. Willem wist waar alles lag en wat elke klant voor wensen had. De pure ambachtsman nam alleen genoegen met perfectie in het werk. Voor de klant en de lezer moest elk detail kloppen en van een mooie krant zonder fouten kon de vakman echt genieten. En dat droeg mede bij aan de populariteit van het meest gelezen huis-aan-huisblad in de regio. Tot op de dag van vandaag is dat de standaard van VARnws, ook voor de volgende generaties en op die nalatenschap mag Willem van Dijk sr, trots zijn.

Hans hield zich bezig met de redactie van de krant en de overige publicaties, die destijds door de drukkerij verzorgd werden. Want behalve het Nieuwsblad VAR gaf het bedrijf Drukkerij en Uitgeverij G. van Dijk diverse andere kranten, (kerk)bladen en (familie)drukwerk uit. Daartoe beschikte men over een rotatiepers, die onder meer gestaan heeft in een voormalig pakhuis dat stond in zijstraatje van de Herenstraat, die compleet geblokkeerd werd als er papierrollen voor de rotatiepers door grote vrachtwagens werden afgeleverd.


In 1975 trouwde Willem met Marijke, die aan de slag ging in de winkel, ook een onderdeel van het bedrijf. Velen zullen zich haar en haar schoonzus Jane (†2012) herinneren, zoals zij samen sfeer en gezelligheid brachten in de winkel. Marijke overleed in 2003 na een lang ziekbed.


In 1996 moest Willem zich om gezondheidsredenen terugtrekken uit het bedrijf en werd Hans algemeen directeur. Willem liet zich nog regelmatig zien op de drukkerij, kwam er een praatje maken en koffie drinken. Ook bij de feestjes en uitjes was hij present, zolang zijn gezondheid dit toeliet. Toch trok hij zich meer en meer terug uit het openbare leven.

De laatste jaren werd Willems gezondheid steeds brozer en vele ziekenhuisopnamen volgden. Zijn zoons Willem en Nico zorgden ervoor, dat hij zo lang mogelijk zelfstandig kon wonen, wat hij graag wilde. Zijn laatste dagen bracht hij door in De Aa, waar hij het naar zijn zin had en zondag op 72-jarige leeftijd rustig is gestorven.

De afscheidsdienst voor Willem van Dijk sr wordt zaterdag 1 februari om 13.30 uur gehouden in aula 1 van crematorium Daelwijck te Utrecht.