Afbeelding
Website Amerpoort

Zorgen over overlast door bewoners van Amerpoort

Vragen politiek

Geluidsoverlast

Door Ed Kamans

VLEUTEN > De fracties van de VVD en GroenLinks maken zich zorgen over problemen rond zorginstelling Amerpoort (locatie Hofland) in Vleuten.


'De raad is onlangs benaderd door omwonenden van de zorginstelling Amerpoort (locatie Hofland) in Vleuten. Uit het contact met de omwonenden blijkt dat de voorziening voor veel overlast zorgt in de directe omgeving en dat het woongenot zodanig wordt aangetast dat mensen willen verhuizen', zo stellen Dimitri Gilissen (VVD) en Floor de Koning (GroenLinks). 'Het gaat om meldingen van geluidsoverlast, bedreiging en intimidatie door bewoners van de voorziening. Klachten aan het adres van Amerpoort leiden nog niet tot een duurzame oplossing.'

VVD en GroenLinks willen nu van het college horen of de klachten bekend zijn en vooral wat er nu aan wordt gedaan. 'Is het college van mening dat Amerpoort alles in het werk stelt om tot een beheersbare situatie te komen rondom deze voorziening? Hoe worden omwonenden betrokken bij het trainingshuis? Kunnen omwonenden desgewenst ondersteund worden in het omgaan met de jongeren van de zorginstelling?' , zo vragen beide fracties.

Hofland is een trainingshuis voor jongeren van 18 tot 25 jaar met een licht verstandelijke beperking. In maximaal 3 jaar bereiden zij zich voor om elders binnen of buiten Amerpoort zelfstandiger te kunnen wonen. Het trainingshuis heeft 12 studio’s in een flatgebouw. In het flatgebouw zijn ook andere appartementen, zo staat op de site van de zorginstelling.

VVD en GroenLinks hebben twijfels over het juiste huisvestingsbeleid bij de instelling. 'Deelt het college het standpunt dat niet zonder meer iedereen in aanmerking komt voor plaatsing in deze voorziening als blijkt dat een bewoner aanhoudende overlast veroorzaakt en dat plaatsing op een andere locatie in dat geval dan meer voor de hand ligt? Welke afspraken zijn er over bewoners die aanhoudende overlast veroorzaken? Is het college bereid om met Amerpoort in gesprek te gaan over de ervaren overlast en de raad te informeren over de uitkomsten?' zo vragen Gilissen (VVD) en De Koning (GroenLinks). Amerpoort betreurt de overlast. 'Klachten over overlast nemen we bij Amerpoort altijd serieus. We willen dat onze cliënten een goede buur zijn. Wanneer er sprake is van overlast, dan kijken we op basis van de klachten hoe we klachten kunnen oplossen.' aldus een woordvoerder van Amerpoort. 'Buren zijn altijd welkom, ook om overlast te melden. Dat kan per mail, telefonisch of persoonlijk op de locatie.'