Afbeelding

Fietspad Máximapark - binnenstad wordt groener

Veel verschillende bomen voor afwisseling

LEIDSCHE RIJN > Van het Máximapark naar de Gele Brug loopt de fietsboulevard, een fietspad van zes meter breed.


De gemeente wil het belangrijke doorgaande fietspad mooier en groener maken. Zo komen er beukenhaagjes, extra bomen en nieuwe paaltje langs de route tussen de twee stadsdelen. Er ligt al een plan hoe de vergroening in detail moet worden uitgevoerd. Bij de Parkzichtlaan komen vier Platanus acerifolia (platanen) en op de hoek Crouweldijk-Van den Broekstraat wil de gemeente twee Quercus petraea (wintereiken) planten. Bij de watergang bij de Van de Vlugtsingel: is ruimte voor twee Alnus glutinosa (zwarte els) en bij de school konen 2x Fagus sylvatica (beukenhaag), 3x Fagus sylvatica ‘Atropunicea’ (rode beukenhaag), 2x Pterocarya fraxinifolia (vleugelnoot), 2x Quercus palustris (moeraseik, die geen last heeft van processierups), 1x Salix alba (schietwilg), 2x Salix caprea (boswilg)en 2x Ulmus laevis (fladderiep).
En de fietsers weten binnenkort hoever het nog fietsen is. Er komen afbeeldingen op het pad met afstanden naar de Domtoren en de pergola van het Màximapark. Een ludiek idee om te laten zien dat de afstand tussen Leidsche Rijn en de binnenstad best meevalt en goed te fietsen is.
Het plantsoen bij de weg Het Zand krijgt bloemrijk gras, aansluitend op de bermen van de weg Het Zand en de bermen langs de Fietsboulevard. Ook komt er een grasplantsoen bij Parkzichtlaan, aansluitend bij het gras van het Aldo van Eyckplantsoen.
Het werk is deze maand al begonnen. En later dit jaar worden afbeeldingen op het pad geschilderd met afstanden naar de Dom en naar het Máximapark. De kans is groot dat alle vernieuwingen van de fietsroute tussen Leidsche Rijn en de binnenstad gerealiseerd zijn voor de zomer.