Meer openbare laadpalen in de wijken

In maart zijn alle voorlopige locaties bekend

LEIDSCHE RIJN > Steeds meer inwoners van Utrecht gaan elektrisch rijden. Daardoor zijn er ook meer openbare laadpalen nodig de komende jaren. Want al deze auto’s moeten opgeladen worden en niet iedereen kan op eigen terrein opladen.


'Voor elke wijk hebben we uitgezocht waar we nieuwe laadpalen kunnen plaatsen. Deze plekken moeten voldoen aan verschillende voorwaarden. Die staan in de 'plaatsingsleidraad en inrichtingskader publieke laadinfrastructuur op de site van de gemeente. Elke laadpaal heeft twee laadpunten. Dat betekent dat er bij elke laadpaal twee parkeerplaatsen voor elektrische auto’s horen', aldus de gemeente.

De mogelijke locaties voor nieuwe laadpalen staan in een locatieplan per wijk. Van 2 t/m 15 maart kunt u op de site van de gemeente locatieplannen bekijken en erop reageren. 'We horen het graag als u blij bent met een locatie of als u tips heeft voor een andere plek', aldus de gemeente. 'Na 15 maart bekijken we alle reacties en waar mogelijk passen we de locatie van een laadpaal aan. De definitieve locaties leggen we officieel vast met een verkeersbesluit voor elke wijk. We verwachten de verkeersbesluiten voor de zomer te publiceren. Daarna heeft u nog zes weken de tijd om eventueel bezwaar te maken. Houd onze website in de gaten voor de precieze datum waarop we de verkeersbesluiten publiceren. We verwachten dat er in de locatieplannen genoeg plekken staan om de komende vijf jaar laadpalen bij te kunnen plaatsen. Tegen die tijd kunnen elektrische auto’s bij ongeveer 4% van alle parkeerplekken in Utrecht opladen. Voor uitbreiding van het aantal laadpunten kijkt de gemeente ook naar locaties in de buurt, zoals parkeergarages, bij bedrijventerreinen en sportvelden.'