Weerstand windmolens in polder onverminderd groot

Vrees overlast

Woningbouw

Door Ed Kamans


DE MEERN > Geen grote windmolens, maar wel woningen. Dat was de duidelijke boodschap aan het gemeentebestuur bij de raadsinformatiebijeenkomst in het Utrechtse stadhuis.


De felle discussie over de invulling van de de polders Rijnenburg en Reijerscop nadert de climax. Op de bijeenkomst waar de politiek nog eens wil praten met inwoners en waar ook eigen opvattingen worden getoetst waren ruim 150 belangstellenden afgekomen. De informatieronde maakte duidelijk dat de inwoners het huidige plan met windtorens niet zien zitten.

Ooit komen er wel woningen, maar het college wil de polder eerst gebruiken om de stad van energie te voorzien op de weg naar klimaat-neutraal. Om de periode tot woningbouw te overbruggen, zou het mogelijk zijn om een energielandschap in te richten. Het Utrechts college onder aanvoering van GroenLinks wil in de polder acht windturbines plaatsen en een groot aantal zonnepanelen. De turbines moeten rond de 240 meter hoog worden. Andere partijen onder aanvoering van de VVD willen zo snel mogelijk woningbouw realiseren, met zonnepanelen maar zonder turbines. D66 denkt dat er nog een middenweg mogelijk is, zo is de huidige stemming in de raad. Binnenkort moet de gemeenteraad een beslissing nemen.

Op de avond kwamen onder andere omwonenden, grondeigenaren, energiecorporaties en milieuorganisaties aan het woord. De discussie spitste zich, zoals verwacht, toe op het wel of niet plaatsen van windturbines. Hugo Nijhof sprak de raadsleden toe namens 70% van de grondeigenaren in het gebied, zo staat op de site van RTV Utrecht. Hij maakte zich vooral boos over het college van b en w. 'Ze praten wel over ons, maar zonder ons', betoogde hij. 'In het verleden heeft de gemeente beleggers, projectontwikkelaars en woningcorporaties aangespoord om grond aan te kopen in het gebied. Vanaf de jaren negentig was het namelijk de bedoeling om te gaan bouwen in het gebied.' Een veel gehoorde klacht van omwonenden is dat er met hen geen rekening wordt gehouden bij de plannen. Diana Jansen-Verweij is bewoner van de polder Reijerscop, zij heeft geen enkel vertrouwen meer in Rijne Energie en de gemeente. 'De bewoners van Reijerscop worden niet gehoord.' Die bewoners zijn vooral bang voor de geluidsoverlast die windturbines zullen gaan opleveren. Pieter van Veenen sprak namens actiegroep Buren van Rijnenburg en Reijerscop. Hij noemde de inspraakprocedure de afgelopen maanden traumatisch.