Blöf-pianist Bas Kennis in zijn toekomstige studio.
Blöf-pianist Bas Kennis in zijn toekomstige studio.

Hamtoren krijgt eigen gezicht terug

Middeleeuws karakter

Duurzame toekomst

Door Dries van Dijk


VLEUTEN > Vraag: 'Waarom gooit de pianist van succes-groep Blöf zijn miljoenen, in Zeeland verdiend met liederen als 'De Zeeuwse kust', in de Hollandse Randstad 'over de balk' voor een achterstallig onderhouden en niet stijlvol aangevulde middeleeuwse restanttoren?


Die vraag valt als een onbruikbaar Lipssleuteltje uit je zak in de kasteelgracht, want de liefde voor dit bouwwerk spat al af van de herstelde fraaie koperen 'torenkroon'. De kroon torent nu nog eenzaam uit boven de bouwstellingen, die als een dikke deken rondom de vierkante toren staan. Stijl Domtoren van nu, zeg maar. Liefde op het eerste gezicht tussen pianist Bas Kennis en de Hamtoren. Liefde op alle 6 verdiepingen van het 16e eeuwse overblijfsel van een ridderkasteel. Functie toen: de landerijen rondom beheren en de pacht van de oogst der ploeterende boeren in september innen. Hen beschermen tegen de opdringerige Hollandse graven. Kennis kan nu met graagte hierover meepraten.
Op deze plek stond in de 13e eeuw een donjon, verdedigingstoren, machtsbasis, waarvan de voet royaal in het zand werd gezet, zodat de huidige toreningang als een soort kelder oogt. Veiligheid als bouwstijl. De ridderzaal aan de zuidkant werd met een ophaalbrug verbonden met de donjon, laatste toevluchtsoord. Daarna kwam de huidige grote toren, met een ridderzaalvleugel. Het wooncomfort kwam, en bepaalde bouwstijl en -volume. Dat leidde tot de sloop van ridderzalen en donjon. De huidige toren en de onderste 'zandverdieping' van de donjon bleven.

Kennis geniet van de presentaties van gemeentelijk bouwhistoricus Hein Hundertmark (met zo'n naam moet je wel bouwhistoricus worden). Hij stelt: 'De Hamtoren werd tot nu toe vanaf de overkant van de gracht bekeken. Tijdens de restauratie kon je elke steen en balk aan een tastonderzoek onderwerpen. Beschrijvingen waren niet slecht. Maar deze restauratie gaf andere inzichten, die bijdroegen aan het terugbrengen van middeleeuwse details, waaraan Bas met liefde meewerkte.'

Bas: 'Nee, ik heb de toren nooit vanuit de trein naar Woerden gezien. De makelaar toonde dit eerst: liefde op het eerste gezicht. Ik heb kennis ontwikkeld over houtsoorten, houtconstructies en middeleeuwse stenen bakken. De steen- en houtconstructies terugbrengen, dat vond ik prachtig. De eikenhouten spiltrap geeft een minder zware toegang tot alle verdiepingen. Ook een eigen muziekstudio met een houten luik om de piano erin te tillen.'
Ridderzaalconcerten? We gaan het zien!' Herkenning vanuit de trein? De twee 'gemakken': hangende stenen toiletten, als strontvliegen tegen de oostgevel van de Hamtoren, ingehakt in de originele steenankers uit de Middeleeuwen. Wel met duurzame materialen erin. De koperen toren gaat 60 jaar mee.