Afbeelding
Ed Kamans

Architectuur en bouwstijlen Utrechtse binnenstad

UTRECHT > Op donderdag 2 april gaat voor de 12e keer de succesvolle cursus van Gilde Utrecht De Architectuur en bouwstijlen van de Utrechtse binnenstad weer van start.


In vier dagdelen maakt u kennis met de (steden)bouwkundige ontwikkeling van de stad. Tijdens het vijfde dagdeel bezoekt u de Fundatie van Renswoude. De binnenstad van Utrecht heeft nog een vrijwel ongeschonden Middeleeuws stratenpatroon. Dit aspect komt aan de orde in de cursus, evenals de vestiging in Utrecht van de Romeinen in het begin van de 1e eeuw na Chr. Ook wordt stilgestaan bij het hoogtepunt van de bisschoppelijke stad vanaf de 8e eeuw tot de 13e eeuw en het ontstaan van de unieke werfkeldergrachten in de 11e en 12e eeuw. Het wonen in de binnenstad, eerst door toedoen van liefdadigheid en, in de vorige eeuw en heden, door moderne nieuwbouw, wordt ook belicht in deze cursus.
De vier eerste cursusdelen starten met een powerpoint-presentatie, waarna een stadswandeling volgt waarin u oog in oog staat met het in de introductie getoonde materiaal. In de voorjaarscursus van dit jaar bezoekt u (de crypte van) de St. Janskerk, de neo-Romaanse Gertrudiskathedraal, het Broodhuis aan de Springweg en ziet u de spectaculaire restauratie van het voormalige stadhuis. De inleidingen van de opeenvolgende cursusdagen starten steeds in het schoollokaal van ORKA aan de Mariahoek. De kosten bedragen 85 euro inclusief cursusmateriaal en koffie.

Inlichtingen en aanmeldingen: Gilde Utrecht, kantoor@gildeutrecht.nl Lange Smeestraat 7, 3511 PS Utrecht.