Hans van Straalen werkt aan toegangsschildering.
Hans van Straalen werkt aan toegangsschildering.

Beeldend hout in Steede Hoge Woerd


Vers en oud hout

Vorm en expressie

door Dries van Dijk

DE MEERN > De twee Bataafs-Romeinse vrouwen, die onderzoekend als archeologes van de toekomst de propellor van de Duitse bommenwerper Juncker 88 in de grote hal van Castellum Hoge Woerd beschouwen, hebben royaal gezelschap gekregen van houtbeelden. Hun 'leefwereld' wordt warmer en vormrijker in de tentoonstelling en workshopreeks Historisch Hout (HiHo).

Het balkon boven het Romeinse schip krijgt eindelijk invulling: veel standjes 'houtbewerken en – beeldhouwen. Naast de levensechte vrouwen stelde Maarten Schepers - met Hoge Woerd-vrijwilliger en houtkunstenaar Hans van Straalen, organisator HiHo - een serie bijzonder expressieve koppen in stammen historisch hout ten toon. Verzonken in de stam stralen deze beelden kracht en expressie uit. Prachtig tegen de achtergrond van het plein, het Romeinse badhuis en de boomgaard met de Romeinse toegangsweg.

De tentoonstelling biedt een uniek overzicht van de mogelijkheden, die de mens aan houtbewerken, -vormen en houtexpressie heeft ontwikkeld. Hans maakt houtschilderijen, waarbij hij alle elementen van de houtgrondstof, de boom, benut. Bladernerven krijgen een prachtige witte structuur als fraai 'schilderslinnen', waarop hij verder werkt. Hij is bezig met een speciale toegangsschildering van een boom in perspectief. Een cirkel van schorsstukjes en bladeren vormen de stamdoorsnee. Oude fietsbinnenbanden geven de wintertakken aan. Zo verbeeldt hij de 4 jaargetijden in 4 houtschilderijen, die 6 meter breed zijn. Daarom haalt slechts één schilderij de tentoonstelling. Hij maakt ook kettingen van resthout, sieraden met Romeinse scherven, leer en glazen of vilten kralen.

Ineke Visser en Ronald Oosting bewerken hout dat een sterke binding heeft met deze streek. Ineke vlecht objecten en gebruiksvoorwerpen van wilgentenen. Een traditioneel ambacht in deze wilgenrijke streek met nog steeds gebieden waar eeuwenoude stobben in ere worden gehouden. De boeren maakten hekken, klompen, vorkstelen en takkenbezems van wilg. Net als Ineke vlochten ze ook sterke manden en viskorven met de wilgentenen. Ineke leert je dit in een workshop. Oosting werkt veel abstracter. Hij bewerkt moereik: eikenhout dat duizenden jaren, tot 3.000 jaar, in moerassen heeft gelegen, waardoor het hout is versteend en pikzwart is geworden. Zijn wonderlijk gestileerde vrouwenfiguren voor de ramen van het museum en naast het Romeinse schip De Meern I zijn alleen al de moeite van de gang naar het museum Hoge Woerd waard. De gladde houthuid legt de prachtige structuur van dit archeologisch hout bloot.

www.utrechtnatuurlijk.nl/historischhout