Twee besmettingen coronavirus in Utrecht

Isolatie

Maatregelen

Door Ed Kamans


UTRECHT > Twee inwoners van Utrecht zijn besmet met het coronavirus (COVID-19). Het gaat om een stel zonder kinderen, dat geen link heeft met patiënten bij wie al eerder besmetting is vast gesteld.


Zij waren vorige week op vakantie in het besmette gebied in Noord-Italië. De twee zitten sinds hun terugkeer in thuisisolatie, op voorschrift van GGD regio Utrecht (GGDrU). Zoals gebruikelijk is in dit soort situaties, is de GGDrU momenteel bezig met een contactonderzoek. Hierbij wordt nauwkeurig in kaart gebracht met wie de twee patiënten contact hebben gehad. De GGDrU monitort alle contacten om de kans op verspreiding van de ziekte zo klein mogelijk te houden. Voor de patiënten en hun omgeving kan dit een ingrijpende situatie zijn. De betrokkenen ontvangen de zorg die nodig is. Verzoek is om hun privacy te respecteren.

'We werken intensief samen binnen de Veiligheidsregio Utrecht en met de GGDrU. Wij houden vinger aan de pols en bekijken van moment tot moment wat nodig is. Vooralsnog zijn er volgens advies van de GGDrU geen extra maatregelen nodig', aldus een woordvoerder van de gemeente.'Voor inwoners van Utrecht gelden de algemene hygiëneregels die eerder landelijk zijn gecommuniceerd. Zoals regelmatig handen met water en zeep wassen, niezen en hoesten in de elleboog en gebruik van papieren zakdoeken. Op de website van het RIVM treft u de laatste informatie rondom het coronavirus aan. Met algemene vragen over het coronavirus kunnen inwoners terecht op de website van de Rijksoverheid.

Het Utrechtse Diakonessenhuis meldt dat twee patiënten mogelijk zijn besmet met het coronavirus. Zij worden inmiddels in strikte isolatie behandeld. Vanmiddag verwacht het ziekenhuis de definitieve testuitslagen. Waar de patiënten het virus mogelijk hebben opgelopen wordt niet vermeld. Een van de twee ligt sinds maandag in het ziekenhuis. De andere patiënt is afgelopen vrijdag in het Diakonessenhuis opgenomen. Patiënten kunnen gewoon in het ziekenhuis terecht. Ook bezoekers zijn welkom. Alleen bezoekers die last hebben van koorts en/of verkoudheidsklachten én de afgelopen veertien dagen in een gebied zijn geweest waar het virus heerst of direct contact hebben gehad met iemand die besmet is, wordt gevraagd niet op bezoek te gaan. Het totaal aantal besmettingen in de provincie Utrecht blijft voorlopig op drie staan. Het gaat om een inwoner van Houten en een stel uit Utrecht. Kijk voor actuele informatie over het coronavirus op www.utrecht.nl/coronavirus.