Stadsbelang Utrecht staat alleen in motie Inlijving

Aandacht herindeling van 20 jaar geleden

UTRECHT > Het is nog steeds voor veel inwoners van Vleuten en De Meern lastig te verteren dat hun gemeente bijna 20 jaar geleden werd ingelijfd door de stad Utrecht.


Los van alle sentimenten ook een historisch feit dat per 1-1-2001 Vleuten en De Meern ophielden te bestaan als zelfstandige gemeenten. En daar mag best aandacht voor worden gevraagd, zo dacht fractievoorzitter Cees Bos van Stadsbelang Utrecht. En de Merenees diende een motie in bij de gemeenteraad van vorige week donderdag. 'Op 1 januari 2001, is het grondgebied van de gemeente Utrecht ten westen van het Amsterdam-Rijnkanaal uitgebreid door het inlijven van de per deze datum opgeheven gemeenten Vleuten-De Meern en dorp Haarzuilens. De gevolgen hiervan zijn groot geweest voor de inrichting van het gebied en voor de bewoners', aldus Cees Bos. 'In 20 jaar is in Vleuten, De Meern, Haarzuilens en nieuw gevormd stadsdeel Leidsche Rijn veel geschiedenis ontdekt; en veel nieuwe geschiedenis geschreven. Veel mensen hebben er een toekomst. En het is goed is stil te staan bi] dit moment voor de geschiedschrijving, voor oude en nieuwe bewoners.'

Cees Bos denkt aan bijvoorbeeld het uitbrengen, meewerken aan of ondersteunen van een lustrumboek of andere uitgaven. 'Het zou goed zijn om stil te staan bij dit moment, door zo mogelijk het (mede)organiseren of ondersteunen van activiteiten. Daarom verzoek ik het college om samen met partijen te onderzoeken hoe bij '20 jaar na inlijving van Vleuten, De Meern en Haarzuilens' kan worden stilgestaan en de raad hierover een voorstel te doen voorafgaand aan het zomerreces', aldus Cees Bos, maar hij stond alleen in zijn oproep aan het college en de motie kreeg geen enkele steun in de gemeenteraad.