Pastoor Martin Los.
Pastoor Martin Los.

Onze zorg gaat uit naar de mensen

Geen vieringen

Vindingrijk

Door Carla Wouterson


VLEUTEN-DE MEERN > Evenals de rest van Nederland ontkomen ook de kerken er niet aan een aantal ingrijpende maatregelen te nemen in verband met de coronavirus-crisis.


Ook de Nederlandse bisschoppen hebben zich hier op 12 maart bij aangesloten. Het parochiebestuur van de Licht van Christuskerken past deze maatregelen nu toe op de O.L.V. ten Hemelopnemingkerk en de H. Willibrordkerk. Tot het eind van de maand zijn er geen eucharistievieringen in beide kerken op zaterdag en zondag. Pastoor Martin Los hierover: ‘Onze zorg gaat in de eerste plaats uit naar de mensen. Als kerk heb je de taak de mensen te verbinden en dan wordt het lastig als je moet sluiten. Dan geef je een instrument uit handen. Je merkt dat er begrip voor de maatregelen is. De Nederlandse bisschoppen waren 1 maart de eersten deze afkondigden. Omdat de katholieke kerk een fysieke kerk is houdt dit in geen handen geven, de wijwaterbak niet gebruiken, niet uit de kelk drinken etc. Alleen priesters mogen de communie uitreiken, met het gevolg dat ik afgelopen zondag 250 hosties heb uitgedeeld.’
Los vervolgt: ‘In het begin werd er nogal laconiek over gedaan. Het leek of je de Pyreneeën nadert. In de verte zie je een prachtige witte wolk, niets aan de hand, maar zodra je dichterbij komt, zie je dat enorme dreigende bergmassief en is de onbevangenheid voorbij. Niemand kon bevroeden dat er zo snel geen publiekstoegankelijke kerkdiensten meer zouden plaatsvinden. We hebben de mensen verwezen naar de eucharistieviering op de NPO. Nu is besloten de H. Mis op te dragen zonder publiek. Deze is te volgen via de kerkradio.nl. Vrijdagavond had ik een ziekenzalving. Leidsche Rijn was uitgestorven. Ook daar komt een heel protocol aan te pas met betrekking tot mogelijke besmetting. Donderdag heb ik een uitvaart: zonder koor, zeer eenvoudig en er mag slechtst een beperkt aantal mensen komen. De familie heeft daar begrip voor. Je merkt dat de saamhorigheid wordt versterkt. Er zijn inmiddels app-groepen waardoor mensen met elkaar verbonden blijven. Men wordt vindingrijk.’

Beide kerken zijn iedere dag geopend van 13.30 tot 14.30 uur voor een persoonlijk gebed. Ook de beide Mariakapellen zijn altijd open. Los benadrukt dat mensen niet moeten aarzelen het secretariaat te bellen om hem te benaderen voor een persoonlijk gesprek. Het secretariaat is open van 9.00 tot 16.00 uur op tel.nr. (030) 6774571.

Al gaan de meeste vieringen niet door, de kerk is wel een biddende kerk. Zeker in deze dagen van zorg en behoefte aan hoop en kalmte. Daarom zullen de Missen op maandagavond en donderdagmorgen in de Mariakerk wel doorgaan als gebed voor de samenleving in nood en allen die betrokken zijn bij de gevolgen vaan het virus.