Afbeelding

Alle buurthuizen hebben de deuren gesloten

Toch vooruitkijken

Sociale onthouding

Door Ed Kamans


LEIDSCHE RIJN > Het sociale en culturele leven in Vleuten, De Meern, Haarzuilens en Leidsche Rijn is tot stilstand gekomen.


Tot 6 april geen activiteiten meer in De Schakel, De Roef, De Schalm en andere belangrijke ontmoetingsplekken voor de inwoners en de verenigingen. Alles is opgeschort of afgelast. En dat is veel, zoals het eetcafé in De Schakel in Vleuten, dat voorlopig geen tafels hoeft te denken voor de gezellige bijeenkomsten. Of postzegelvereniging Postfris'68, dat de albums alleen nog thuis tevoorschijn kan halen in plaats van de clubavonden in De Schalm. Lezingen, workshops, voorstellingen, allemaal voor ten minste drie weken niet op de agenda. Natuurspeeltuin De Hoef is ook dicht. 'Helaas hebben wij moeten besluiten om de speeltuin te sluiten totdat de scholen weer open gaan. Waarschijnlijk gaan we dus weer open op dinsdag 7 april. Dit in lijn met het besluit van de regering om de sociale contacten zoveel mogelijk te beperken', aldus de organisatie.
En zo laten veel organisaties met begrip voor de uitzonderlijke maatregelen weten. De Historische Vereniging Vleuten, De Meern, Haarzuilens en Leidsche Rijn heeft de thuisbasis de Broederschapshuisjes in Vleuten gesloten en ook het eerste Historische café ging niet door. De instrumenten van Harmonie Orkest Vleuten zwijgen voorlopig, want de oefenavonden gaan ook niet door. De lijst is eindeloos. Ook de bibliotheken werden vorige week uit voorzorg al gesloten. De CultuurCampus in Vleuterweide staat ook even leeg. Het kunstencentrum van de CultuurCampus wordt beheerd door Cultuur19 en bestaat uit diverse leslokalen voor amateurkunst en een theaterzaal. Cultuur19 volgt de algemene richtlijnen van het RIVM. 'We houden de adviezen continu in de gaten en passen onze maatregelen daarop aan', aldus een woordvoerder. De amateurkunstlessen worden uitgevoerd door diverse aanbieders. Kijk op de websites van de aanbieders hoe zij omgaan met het aanbieden van lessen.' Voor de activiteiten in april en mei raden we aan de agenda van de CultuurCampus in de gaten te houden.De dienstverlening van de gemeente blijft beschikbaar. Het stadskantoor en het wijkservicecentrum Vleuten-De Meern zijn open. Wel maken we vanwege het coronavirus aanpassingen', aldus een woordvoerder en meer informatie staat op de site van de gemeente. Ook het huisvuil wordt gewoon opgehaald en de gemeentewerf is ook open. De politiek komt ook niet bij elkaar voor raadsvergaderingen en commissievergaderingen.