Het mes snijdt aan twee kanten: meer zelf doen en minder weggooien.
Het mes snijdt aan twee kanten: meer zelf doen en minder weggooien.

Een middagje koken tegen voedselverspilling

STICHTSE VECHT > Groentesoep, courgetterolletjes met kaas, een smoothie van rabarber en aardbeien, brood met humus, geroosterde bloemkool…. Het is een greep uit het menu dat werd gekookt in de workshop Duurzaam koken.

Twintig jongeren in de leeftijd tussen 10 en 25 jaar zetten onder leiding van Rik van der Schaft van Maarssen aan de Kook voedsel dat weggegooid zou worden om in een heerlijke en voedzame maaltijd. De voedselpakketten van Too Good To Go (TGTG), een organisatie tegen voedselverspilling, vormden de basis van de workshop die georganiseerd was door stichting Duurzame Vecht en de lokale energiecoöperatie 2030.nu.

‘Het idee is dat we veel minder voedsel kunnen verspillen als we anders met eten omgaan’, vertelt Joost Vosmer, jongerenambassadeur Duurzame Vecht. ‘En dat willen we laten zien met deze workshop. We hebben voedsel gehaald bij supermarkten die tegen het weggooien van voedsel zijn en dat eigenlijk nog heel goed te gebruiken is. Je moet er even een blokje voor om, maar dan heb je genoeg voor een workshop van twintig jongeren.’
Chef-kok Rik van der Schaft deelt zijn waren- en kookkennis en vertelt over beter inkopen doen, iets meer tijd nemen om te koken en soms accepteren dat iets er niet is. De maaltijd wordt door de jongeren zelf bedacht en de gerechten die uiteindelijk op tafel verschijnen, worden door de jongeren gewaardeerd.
‘Ik eet niet vaak zo gezond en het is nog lekker ook,’ klinkt vanuit de keuken en vanaf de tafel. ‘Het is een kwestie van meer zelf doen. Dan zie je wat er in het gerecht gaat en wat je precies nodig hebt.’ Houd www.duurzamevecht.nl in de gaten.