Op het Ab Harrewijnplein, waar veel bijeenkomsten plaatsvonden, is het al lang stil.
Op het Ab Harrewijnplein, waar veel bijeenkomsten plaatsvonden, is het al lang stil.

Wijkraad verder als Wijkplatform


Grote, breder netwerk

Door Dries van Dijk

LEIDSCHE RIJN > Het netwerk Leidsche Rijn Maken We Samen (LRMSW) gaat voortaan als Wijkplatform initiatieven 'van onderaf' ontwikkelen.

Aanzet door bewoners en organisaties om het platform op poten te zetten. Dit gaat ook de wijkparticipatie in gemeentelijk beleid vorm geven. Met het Wijkbureau zit de gemeente in het platform en presenteert haar plannen.

Het nieuwe Wijkplatform LRMWS is net gestart. De initiatiefnemers zijn organisaties: In de Kern Gezond, welzijnsorganisatie Dock en Wijkbureau. Initiatieven van bewoners staan voorop. Het Wijkplatform start met een verdwijntruc: de Wijkraad. Ter herinnering. Met groot vertoon van (financieel) vermogen werd de Wijkraad 10 jaar geleden in het zadel gehesen. Tien Utrechtse Wijkraden met budget van 200.000 euro werden de oren en ogen van de wijk en voorzagen het gemeentelijk apparaat van adviezen. Fraai op papier maar weerbarstig in gebruik. Bevolking én het gemeentelijk bestel bleken niet toegesneden op het gebruik van adviezen van de Wijkraad. Niet alleen LR, maar ook Vleuten kende een kleine groep burgers - goed ingevoerd in de plaatselijke situatie en vaak uiterst hardwerkend en slim – die hun gemeentelijke overheid voorzag van goed gefundeerde en beargumenteerde adviezen. Alleen, de behoefte aan brede ondersteuning vanuit de bewoners en burgerorganisaties werd niet vervuld. De ambtenaren stopten de welzijnsraadadviezen in de la. De gemeentelijke organisatie was ook niet toegesneden op de omgang met de Welzijnsraad en deze burgerparticipatie. Gevolg: groeiende frustratie aan beide kanten, een knieval van bijvoorbeeld de Verkeerswethouder en nijd bij de wijkraadsleden. Grote kwaliteiten van mensen als voorzitter Xander Coolen en de alomtegenwoordige Evalien van 't Veen raakten zo fiks gefrustreerd. Zwaar in hun wiek geschoten stapten zij met andere, gekwalificeerde, leden uit de Wijkraad. Het afgelopen jaar werd de subsidie voor de Wijkraden met 75% gekortwiekt, dit jaar is het convenant met de 10 Wijkraden in onze stad zonder veel poespas opgeheven.

Spijtig richting hun oude Wijkraad, willen Jan Pardon, Chris Douwes en Remco Mantel de raadskennis en -ervaring meenemen naar het platform en daarmee voordeel trekken uit het gegeven, dat de gemeentelijke pilot Leidsche Rijn Maken We Samen al 4 jaar geleden is gestart. 'Het is nu vooral een gemeentelijk initiatief met doeners die enthousiast verbindingen leggen tussen burgerorganisaties en bewoners. Nu met z’n allen werken aan het netwerk LRMWS. Samen verbreden tot een compleet wijkplatform door nog meer initiatieven te faciliteren. Brede vertegenwoordiging van onderaf te ontwikkelen in sociale cohesie. We zijn hard op zoek naar mensen die met Wijkplatform LRMWS méé willen bouwen aan een groter netwerk; ieder op zijn eigen manier. Bewoners zien zaken eerder en praktischer dan de gemeente.' Burgemeester Van Zanen zal deze 3 mannen vast gepast aanmoedigen.