Extra inspectie brandveiligheid bij hoge gebouwen

UTRECHT > De gemeente is bijna klaar met de totale inspectie en het in kaart brengen van risicovolle gebouwen.


De aanleiding hiervoor is het vreselijke voorval op 14 juni 2017 in de Grenfell Tower in Londen met desastreuze gevolgen. Utrecht telt ruim 137.000 gebouwen en er vallen op basis van de opgestelde criteria in totaal 688 gebouwen binnen de te onderzoeken groep waarbij visuele inspecties zijn uitgevoerd.
'Wij beschikten over onvoldoende capaciteit om deze inspecties uit te voeren. Daarom hebben wij een extern adviesbureau (bbn adviseurs) ingeschakeld. Het adviesbureau heeft in het laatste kwartaal van 2019 onderzoek verricht (en het gemeentelijk bouwtoezicht heeft hierop toegezien)', aldus de gemeente. Zoals verwacht is voor een beperkt aantal gebouwen vervolgonderzoek nodig. Namelijk bij 46 van de in totaal 729 visueel geïnspecteerde panden (6,3 procent).

Vervolgonderzoek houdt in dat bij deze gebouwen ook een nadere inpandige brand-technische inspectie nodig is. 'Deze inspecties voeren wij uit in samenwerking met de VRU. Hierbij worden bijvoorbeeld de ligging van de vluchtwegen/trappenhuizen, (blus)installaties en brandmeldcentrales geïnspecteerd. Voor de gebouwen die na deze inspectie in de categorie oranje of rood vallen, wordt contact gelegd met de eigenaar. Bij groen sluiten wij het dossier', aldus wethouder Klaas Verschuure in een brief aan de gemeenteraad.
'Dit vervolgonderzoek staat gepland voor de periode maart/juli 2020. Na de zomer 2020 geven wij wederom een update.'