Streep door activiteiten op Koningsdag en 4 en 5 mei

Afstand

Boetes

Door Ed Kamans


VLEUTEN-DE MEERN > In een videoboodschap aan de inwoners laat burgemeester Jan van Zanen er geen misverstand over bestaan.


Hou je aan de regels en blijf zoveel mogelijk thuis. En hou in ieder geval de 1,5 meter afstand als je toch ergens bent. En anders is er een kans op een boete', aldus de burgemeester over de nieuwe maatregelen om het coronavirus in te dammen.

En het naleven bleek afgelopen weekend toch voor veel inwoners niet vanzelfsprekend. Zo was het mede door het mooie weer te druk in het Máximapark en liepen bezoekers te dicht op elkaar. De politie plaatste bij een van de ingangen naar het park nog een tekstkar met de duidelijke oproep om afstand te houden. Ook deze week is het voor sommige groepen blijkbaar nog steeds lastig om zich daar aan te houden. Via twitter maken inwoners meldingen over locaties, zoals in Park Hoge Weide bij het jongerenontmoetingspunt. 'Rommel en meer dan 10 jongeren', aldus een moeder. 'Durf er met geen goed fatsoen met m’n kinderen heen.' Ook het stukje met alle calisthenics-toestellen bij het terrein van Desto bij Het Lint is nog een geliefde hangplek. Volgens de politie is de handhaving een taak van de gemeente en de BOA's, maar bij jongerenoverlast kan er wel een melding worden gedaan.

Tot 1 juni geen enkele samenkomst meer en dat betekent automatisch een streep door Koningsdag en alles rond 4 en 5 mei met 75 jaar Bevrijding.

'Door de Corona-crisis hebben wij helaas moeten besluiten het eerste Vrijheidsfeest voor Leidsche Rijn af te gelasten. Juist in het jaar dat wij 75 jaar vrijheid vieren keken wij erg uit naar dit eerste festival voor jong en oud in Castellum Hoge Woerd', aldus Xander Coolen voorzitter Stichting 4 en 5 mei Leidsche Rijn. 'Door velen is hard gewerkt aan een mooi en divers programma, maar in deze ingewikkelde tijden is het niet verantwoord om met zoveel mensen bij elkaar te komen en de voorbereidingen uit te voeren. Meer informatie vindt u op www.5meileidscherijn.nl,
Hoe het gaat met de dodenherdenking op 4 mei is ook nog niet duidelijk.
'Over de manier waarop wij nu invulling zullen geven aan de dodenherdenking Leidsche Rijn op het Berlijnplein beraden wij ons nog. Het voor- en naprogramma zal sowieso geen doorgang vinden', aldus Xander Coolen. 'Wij denken na of het haalbaar is een tijdelijk monument op te richten waar iedereen op eigen gelegenheid een bloem kan leggen. Hierover zullen wij pas op een later moment uitsluitsel kunnen geven.'