De moestuin in wording: de aalbessen zijn geplant.
De moestuin in wording: de aalbessen zijn geplant.

Moestuin De Haar groeit tegen de verdrukking in

Oogstdeelnemers

Voedselsouvereiniteit

door Dries van Dijk


HAARZUILENS > Voedselproductie! Werken in de Stadslandbouw binnen de RIVM-regels. Het is paradijselijk op Moestuin De Haar. Zon, beschutting tegen de oostenwind en de handen niet in de ontsmetting, maar in de aarde.


De nieuwe tuinbouwtrekker is een handenbinder. Nieuw, zwaar, veel mogelijkheden, dus veel te leren voor twee stagiaires van stichting Warmonderhof, Opleiding Biologisch-dynamische landbouw.

Ook tuinier Simone Visser verruilde haar internationaal evenementenwerk voor biodynamiek. Corona is nooit ver weg deze dagen en heeft ook impact op de start van het eerste groeiseizoen van de stadslandbouw in de oude kasteeltuin. Met de rug tegen de vroegere jachthut aan de Weth de Greeflaan, in gesprek met Simone, 2,5 meter ver richting oude tuinmuur, die opnieuw is ingestort, zodat de bres toegang geeft tot de tuin.

De hoofdingang ligt bij Emmaus-terrein. 'De avond, dat premier Rutte de sociale lock down afkondigde wisten wij: de start van onze crowd-funding, dag erop, konden we vergeten. Het geld was bestemd voor de schuur bij de hoofdingang en de muurkas hier. De oude beugels van de vroegere muurkas zitten nog in de muur. Dit zijn kostbare projecten voor de stichting Moestuin de Haar. 'Prima samenwerking met de stichting. Ik run de voedselproductie van de moestuin; het is mijn eerste eigen onderneming hier. De stichting zorgt voor de infrastructuur: hekwerk, beregeningsinstallatie, opslag, en in de toekomst kassen. De schuur biedt plaats aan de vrijwilligers. Ze werken nu ver van elkaar, zoveel als kan. Ze komen in 2 kleine ploegen. De eerste om 9.00 uur, de volgende om 14.00 uur. Bij lock down ga ik hier alleen werken of met mijn partner; we zitten thuis ook samen. Ik werk hier zo'n 60 uur in de week. Mijn brood verdienen? Nee, dat kan nu nog niet. De oogst gaat vooral naar de oogstdeelnemers. Nu zo'n 47. Er is nu een wachtlijst. Ik wil er zeker van zijn, dat er voldoende oogst voor de deelnemers is. De voorspoed en de schaarste delen, maar ik wil graag voorspoed voor de nieuwe oogstdeelnemers. Maar 47 levert nu geen boterham op. De tuin biedt uiteindelijk plaats voor zo'n 300 oogstdeelnemers. In de toekomst geloof ik in voldoende opbrengst voor een bestaan.'

Er zijn 9 plantvakken. Het middenvak is voor mens-ontmoeting. Van de 8 vakken rouleert één vak in rust met groenbemesting: grasklaver bijvoorbeeld. Nu wordt de eerste aanplant winterrogge, op 1 vak na, gefreesd voor de groenbemesting. Voedselsouvereiniteit: dat zijn planten, die zichzelf voortplanten en waarvan je vruchtbaar zaad oogst. Dus geen hybride, moderne planten, zaadloos, dus afhankelijkheid van zaadhandelaren. 'Ik hou van deze oude rassen, die vergeten zijn en niet passen in de supermarktdozen.'