Afbeelding

Nieuwe podcast over bijzondere geschiedenis

Het verhaal van een voormalige Utrechtse kerk

DE MEERN > Vanaf 10 april neemt de podcast ‘Het Geheugen van Metaal Kathedraal’ je in drie audioverhalen mee terug in de tijd.


Aan de rand van Utrecht ligt Metaal Kathedraal. Sinds 2010 een culturele en ecologische broedplaats, maar ooit was dit historische pand een katholieke kerk, een zijspan-fabriek en een metaalfabriek. Het gebouw zag zijn gebruikers veranderden van arme gelovigen tot joodse onderduikers en van bedrijvige wederopbouwers tot hedendaagse klimaatactivisten. Je hoort hun verhalen vanaf 10 april 2020 in de nieuwe podcast: ‘Het Geheugen van Metaal Kathedraal’.


Het historische pand roept bij het betreden direct vragen op. Wat voor plek is dit en wat is hier allemaal gebeurd? Wie heeft hier gewerkt en gewoond? In het eerste seizoen van de podcastserie ‘Het Geheugen van Metaal Kathedraal’ hoor je de bijzondere verhalen van oud-bezoekers en oud-gebruikers van deze plek.


Je hoort onder andere het verhaal van de 87-jarige Annie Barten. In de vroege morgen van vrijdag 10 mei 1940 - dit jaar 80 jaar geleden - vallen Duitse troepen Nederland binnen. Bommenwerpers razen over Utrecht heen. De Tweede Wereldoorlog is losgebarsten.
Toch moet de toen 7-jarige Annie deze ochtend naar de kerk: pastoor Boelens wordt vandaag begraven en zij moet de linten van de kist dragen. Als de dienst net is begonnen klinkt er een oorverdovende knal. Gips valt van de muren en iedereen kijkt elkaar angstig aan. Worden ze gebombardeerd? De kerk moet direct evacueren en de kinderen moeten als eerste naar buiten. Zodoende moet Annie zonder haar moeder naar huis lopen. En dat is minstens een half uur. Halverwege blijft ze bij een vriendinnetje wachten op haar moeder. Ze wacht vijf minuten, tien minuten, dan een half uur, maar de straat blijft leeg…